Politie waarschuwt voor babbeltruc

Regio, 12 januari 2006

De politie Hollands Midden waarschuwt voor een babbeltruc waarmee geprobeerd wordt creditcardgegevens in handen te krijgen om daarmee geld te innen.

Dit overkwam ook een 51-jarige inwoner uit Oegstgeest. Op 4 januari jl. werdhij gebeld door een bedrijf met de naam Best USA Vacations. Een bandapparaatliet in het Engels horen dat hij een prijs had gewonnen. Hij behoorde tot 200 mensen die een cruise kreeg aangeboden vanwege het zoveel jarig bestaanvan Disneyland in Florida. De gratis cruise kon verlengd worden met eenbetaald verblijf in Orlando. Wel waren creditcardgegevens nodig om het eenen ander te controleren, zo vertelde een Engelstalige dame aan de man. Deman wilde dit niet en kreeg vervolgens een man aan de lijn.

Deze wist het vertrouwen van hem te winnen en zijn creditcard gegevens inhanden te krijgen. Op een bandapparaat moest de man nog enkele vragenbevestigen waaronder het akkoord gaan met afschrijving van het bedrag voorde extra reis na ontvangst van een pakket.

Na dit contact zocht de benadeelde op internet naar de bedrijfsnaam enontdekte dat er veel was geschreven over de oplichtingspraktijken van BestUSA Vacations. Dit viel ondermeer te lezen op www.consumentenbond.nl en www.trosopgelicht.nl

De man nam nog dezelfde avond contact op met zijn bank en ontdekte dat hetbedrag voor de extra reis al was afgeschreven. Een pakketje was nooit ontvangen. De politie heeft de aangifte van de man opgenomen en doetonderzoek.

Mogelijk dat meer mensen met dit verhaal gebeld worden. Het advies van depolitie is om er niet op in te gaan en het gesprek zo snel mogelijk af tebreken. Geef ook nooit je creditcardgegevens af als daar op deze wijze naargevraagd wordt. Meld het de politie!

Bron: Omroep Rijnwoude