Partij tegen windmolens: 'Ludiek, maar niet serieus'

Rijnwoude, 11 januari 2006

De nieuwe politieke partij in Rijnwoude met maar één doel: voorkomen dat er vier windmolens langs de N11 bij Hazerswoude verrijzen, is niet meer dan een ludieke protestactie. Dat zeggen de fractievoorzitters en lijsttrekkers van de zittende partijen.

Gerda Geenjaar (VVD) is het meest positief. Zij denkt in de nieuwe partij een bondgenoot te hebben gevonden. "Het sluit aan bij alles wat wij ook al gezegd hebben. Wij vinden het nog steeds geen goede zaak dat er windmolens komen. Het is toch idioot dat er een HSL-tunnel voor een miljard euro is aangelegd en dat er in hetzelfde gebied wel vier windmolens mogen komen."

Bert Bosch (D66) verwacht niet dat de GWR (Geen Windmolens Rijnwoude) ervoor kan zorgen dat het raadsbesluit van 2001 wordt teruggedraaid. "Het was een democratisch besluit. Ik zie de nieuwe partij daarom niet meer als een ludieke actie, al denk ik dat de initiatiefnemers zichzelf wel serieus nemen. Het zou meer effect hebben gehad als ze met een goed gefundeerd verhaal naar de fracties waren gegaan."

Kees van Velzen (SGP/CU) is duidelijk in zijn mening. "Het is een one-issuepartij en dus drie keer niks." Henk Goes (PvdA) vindt het initiatief charmant, maar niet serieus. Ze hadden beter een initiatief voor een raadgevend referendum kunnen nemen." Bang dat de nieuwkomer stemmen afsnoept van de huidige partijen, zijn ze niet.

Volgens CDA-fractievoorzitter Kerkvliet is GWR drie maanden te vroeg gekomen. "Het is nog geen 1 april." Hij is een van de initiatiefnemers voor de windmolens en heeft zich daarom nooit bemoeid met de besluitvorming in de gemeenteraad. Maar voor de nieuwe partij heeft hij geen goed woord over. "Vijf jaar hebben de tegenstanders van de molens de tijd gehad om in te spreken. Dan moeten ze nu niet als een klein kind gaan mekkeren omdat ze hun zin niet krijgen."

Maar volgens het duo Van der Breggen/Rhijnsburger is hier sprake van voortschrijdend inzicht. Rhijnsburger: "Nu er molens langs de A4 in Zoeterwoude staan, beseffen we pas wat er op ons af komt. Toen de raad het besluit nam, dachten we nog dat het winstgevend zou zijn. Nu blijkt het rondpompen van subsidiegelden te zijn."

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.