Brandstichter Avifauna gepakt

Alphen a/d Rijn, 2 januari 2006

Een 18-jarige jongen uit Alphen wordt ervan verdacht de brand in Avifauna te hebben aangestoken. De politie is nog op zoek naar een ander persoon, die eveneens een aandeel in de brandstichting heeft gehad. De politie is op het spoor van de 18-jarige Alphenaar gekomen na een getuigenoproep en een buurtonderzoek.

Bij de brand, in de nacht van 23 op 24 december, kwamen, volgens de meest recente gegevens van Avifauna, 30 papegaaien om het leven. Aanvankelijk werd over 23 papegaaien gesproken. De dieren, die deel uitmaakten van een fokprogramma voor zeldzame vogels, zaten in de stal in de voormalige manege van Avifauna. De stal brandde uit. Het vuur sloeg ook over naar het woonhuis van vogelverzorger Verkade. Hij en zijn vrouw konden tijdig ontkomen.

Uit het onderzoek van de technische recherche bleek al snel dat het vuur was aangestoken omdat er meerdere brandhaarden waren. Avifauna deed aangifte van brandstichting bij de politie.

De brand heeft niets met vuurwerk te maken, zegt het Openbaar Ministerie. "De brand is gesticht in een garage. De vonken zijn overgeslagen naar de stal," aldus een woordvoerster. De woordvoerster van het vogelpark wil daar niet nader op ingaan: "Wij zijn nog niet ingelicht door het OM. De brand is hoe dan ook op het terrein van de manege begonnen maar van een garage weet ik niets."

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.