Bomenkap in Koudekerk tijdelijk stilgelegd

Rijnwoude, 17 januari 2006

Inwoners van Koudekerk zijn zo boos over de aanhoudende bomenkap in hun dorp dat ambtenaren gisteren het werk tot nader beraad hebben stilgelegd. In totaal gaan er in Koudekerk 87 bomen tegen de vlakte. Een deel daarvan is al weg, zoals aan de Weidedreef en de Europasingel.

Ook in andere dorpen van Rijnwoude is de kaalslag gaande. Zo worden er in Hazerswoude-Rijndijk 45 bomen gekapt. In Benthuizen is de kap aan inmiddels afgerond. In Hazerswoude-Dorp gaan vijftien bomen aan de Zuiddijk en de Frans Halsstraat tegen de vlakte.

Hoewel de PvdA haar eigen wethouder in december nog beval te stoppen met de kaalslag, ging het neerhalen van bomen gewoon door. Volgens wethouder De Best maken mensen zich boos, maar realiseren ze zich niet dat de kap nodig is. Ook speelt volgens hem mee dat struiken plaatsmaken voor perkjes. In het kader van de bezuinigingen heeft de raad zelf besloten meer onderhoudsarm groen aan te brengen. De wethouder geeft wel toe dat de communicatie onvoldoende is geweest. Voordat de kap verder gaat, wordt nu eerst de bevolking geïnformeerd.

Binnenkort worden er ook weer nieuwe bomen geplant. In verband met de aanleg van de HSL zijn er diverse bomen gekapt. De HSL-organisatie heeft de plicht op eigen kosten elders nieuwe bomen te planten. Deze maand gaan er daarom nog 242 nieuwe bomen in de hele gemeente de grond in. Medio februari komen daar nog eens 111 bomen bij.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.