Actie voor behoud van molen

Hazerswoude-Dorp, 29 januari 2006

Een groep inwoners trekt zich het lot aan van de wipstellingmolen Nieuw Leven in Hazerswoude-Dorp. De gemeente Rijnwoude speelt al een paar jaar met de gedachte de molen af te stoten.

Henk Vellekoop wil daarvoor in actie komen. Vrijwillig molenaar Jaap van den Akerboom is daar blij mee. De molen Nieuw Leven is een karakteristiek element in het dorp, dat hoe dan ook behouden moet blijven. Bovendien is de molen bijzonder. Er zijn van dit type molen ongeveer 75 exemplaren gebouwd. Nieuw Leven is de enige die nog compleet is en daadwerkelijk draait.

Vellekoop ging zich zorgen maken omdat de gemeente over afstoten denkt. Bovendien is door de provincie Zuid-Holland de noodklok geluid over de toekomst van molens in het algemeen.

Vellekoop heeft inmiddels veel reacties gehad. Mensen willen dit industrieel erfgoed gewoon niet kwijt. Hij denkt dat een stichting de molen zou kunnen overnemen van de gemeente. Molenaar Jaap van den Akerboom is ondertussen blij dat vanuit Hazerswoude steun komt voor ’zijn’ molen Nieuw Leven.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.