Windmolens Rijnwoude ter discussie

Rijnwoude, 22 december 2005

Er is een gerede kans dat het al goedgekeurde windturbineproject bij de N11 inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in Rijnwoude wordt. Bezwaarmakers gaan de politieke partijen aanschrijven.

Dat bleek gistermiddag bij de hoorzitting over het project. Tegen het plan voor vier, 125 meter hoge turbines zijn 54 zienswijzen ingediend.

Wil de landelijke politiek nog wel wat de regionale bestuurders hebben goedgekeurd? En: Zijn de turbines wel rendabel als de subsidie voor groene stroom op termijn wegvalt? Het waren wat vragen die wethouder Uljee (ruimtelijke ordening) op zich afgevuurd kreeg. Kort en goed, windmolens zijn momenteel ’in de mode’, maar die trend gaat voorbij, aldus Hazerswoudenaar De Boer. En dan staan ’die molochs’ er nog en blijven ze het open landschap verpesten, voegde hij toe. Als Rijnwoude dit plan van enkele agrariërs goedkeurt, bewijst zij ook geen dienst aan de bewoners van de toekomstige wijk Oostvaartpark. Geluid draagt ver. En objecten die bewegen, zijn tien keer beter waar te nemen, lichtte de inwoner toe.

B en w kunnen niet veel doen, verklaarde wethouder Uljee. In 2002 is de Rijnwoudse gemeenteraad met een nipte meerderheid akkoord gegaan met plaatsing. Het college voert dat besluit uit. Willen de bezwaarmakers iets doen, dan moeten zij bij de politieke partijen aankloppen, was zijn advies. ,,Stuur een brief aan de raadsfracties met de vraag dit item op de agenda te zetten. Dat is de snelste weg, en in deze tijd ook de slimste,’’ aldus de wethouder, refererend aan de verkiezingen van maart. B en w nemen pas in februari een besluit over de ingediende zienswijzen. ,,Dan hebben we dus nog ruimschoots de tijd om die brief te sturen,’’ aldus een van de bezwaarmakers.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.