Wijk & Wouden wint Nationale Gruttoprijs

Regio, 1 december 2005

Voor de eerste keer is de Nationale Gruttoprijs voor groepsinitiatieven uitgereikt door het project Nederland Gruttoland. De Vereniging voor Agrarisch Natuur en landschapsbeheer Wijk & Wouden heeft deze prijs gewonnen.

De vereniging ziet de nominatie als een waardering en aanmoediging van alle boeren en vrijwilligers, alsook voor de participerende bedrijven, die zich inzetten voor de grutto. Mede daardoor steekt het broedresultaat van de grutto’s in het Land van Wijk en Wouden erg gunstig af tegen het algemene beeld. De prijs  is uitgereikt in aanwezigheid van minister Veerman op het Gruttogala 30 november jl.

Veel boeren in het land van Wijk & Wouden, bijgestaan door vrijwilligers van de weidevogelwerkgroepen, beschermen de nesten en kuikens van de weidevogels. Bijvoorbeeld met een nestbeschermer, een ijzeren rekje dat boven het nestje met eieren wordt geplaatst. Hierdoor kunnen koeien het nestje niet vertrappen. Ook plaatsen de boeren en vrijwilligers stokken in de buurt van het nest zodat er omheen gemaaid kan worden. Verder wachten boeren vaak met het maaien, totdat de eieren zijn uitgekomen. Daarnaast laat men veelal stroken gras staan als er gemaaid wordt, dan kunnen daar de jonge vogels in het lange gras kruipen, waar ze voedsel en bescherming vinden(zg. vluchtstroken).

De grutto hoort bij het Nederlandse weidelandschap. Het aantal broedparen daalt echter snel. Vogelbescherming Nederland, Landschapsbeheer Nederland en Natuurlijk Platteland Nederland zijn daarom in 2003 het project Nederland-Gruttoland gestart. Een van de kenmerken van Nederland-Gruttoland is de gebiedsgerichte samenwerking tussen boeren, vrijwilligers en in sommige gebieden ook beheerders van weidevogelreservaten. Deze samenwerking bleek niet alleen effectief maar ook onderling stimulerend. Daarom is deze wedstrijd bedoeld voor groepsinitiatieven.

Bijzonder van het project in het  Land van Wijk en Wouden is dat ook het bedrijfsleven meewerkt aan het broedsucces van de grutto door het financieren van extra ruimte voor jonge grutto’s.

De volgende bedrijven hebben hieraan meegedaan: 3M, Heineken, JOBO Bouwers,VOF Groenendijk, Vestia, Grondstoffenbank Zuid-Holland en SNS Reaal groep. Deze innovatieve benadering heeft geleid tot de Nationale Gruttoprijs.

Bron: Omroep Rijnwoude