Raad neemt afscheid van Jaco Matze

Rijnwoude, 23 december 2005

Gisteravond heeft de gemeenteraad afscheid genomen van Jaco Matze. Ter gelegenheid daarvan kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Hij werd door burgemeester An Hommes benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jaco Matze treedt terug vanwege zijn gezondheid.

Jaco Matze heeft meer dan 12 jaar in de gemeenteraad gezeten. Eerst was dat nog de raad van Hazerswoude en na de samenvoegen met Benthuizen en Koudekerk werd dat Rijnwoude. Jaco Matze was aanvankelijk lid van de ARP. Na het ontstaan van het CDA uit ARP, CHU en KVP koos hij voor Reformatorisch Politieke Federatie (RPF) omdat hij in die partij het beste zijn sociale betrokkenheid kwijt kon. Later ging de RPF over in de huidige ChristenUnie.

Vertegenwoordigers van alle partijen waren vol lof over Matze. Gerda Geenjaar (VVD) noemde hem betrouwbaar en benaderbaar. Bert Bosch (D66) prees hem on zijn rustige rechtvaardigheid, principes en intregriteit. Henk Goes (PvdA) vroeg zich af waarom iemand met zoveel sociale rechtvaardigheid in zijn ideeën nooit lid is geworden van de PvdA.

In zijn dankwoord gaf Jaco Matze aan dat de politiek hem met de paplepel was ingegoten. Al in 1977, hij was toen 29, werd hij actief in de politiek. Hij zal het raadswerk daarom missen. Maar hij blijft de raad wel kritisch volgen. Van deelnemer wordt hij supporter.

Bron: Omroep Rijnwoude