Politici niet meer welkom bij JJB

Hazerswoude-Rijndijk, 28 december 2005

Johan den Houdijker, de vrijwillige beheerder van de stichting Jeugd-, Jongeren- en Buurtwerk (JJB) in Hazerswoude-Rijndijk wil geen politiek debat meer in het jongerencentrum. Hij is zeer teleurgesteld in de lokale politici.

Den Houdijker haalde in juni de kranten toen hij een sollicitatiebrief aan de gemeente Rijnwoude stuurde. Stel een beroepsbeheerder aan die de vaart in het jongerencentrum kan houden, was zijn boodschap. Hijzelf stelde zich kandidaat. De gemeente antwoordde met een briefje dat er niet zo'n functie was.

Al eerder probeerde hij de aandacht van de politiek en de ouders van de jeugd te trekken. Najaar 2004 en voorjaar 2005 hingen groepen oudere jongeren voor de deur rond en vielen de 16-minners lastig. Het bestuur nam rigoureuze maatregelen. Er werd een volwassenenwacht ingesteld. Elke vrijdagavond bij toerbeurt een van de oudere vrijwilligers voor de deur. Ze hebben dat tot de afgelopen zomer volgehouden. Het werd uiteindelijk te zwaar, maar het had wel effect.

Volop morele steun en praktische hulp van de gemeente gehad? Den Houdijker windt er geen doekjes om. "De gemeente zou contact met ons opnemen, lazen we in de krant. Nul komma nul niks gehoord. Zeer teleurstellend, kan ik wel zeggen. Inderdaad, als jongerencentrum moet je het zelf rooien. In al die jaren zijn hier slechts twee raadsleden over de vloer geweest. Terwijl je af en toe een beetje steun en een luisterend oor voor je problemen wilt hebben. Het is jammer dat het zo gaat. Dus we steken onze energie liever in het JJB zelf. En het draait momenteel heel erg goed. Er zit nog steeds groei in."

Met de jaarwisseling breekt ook de verkiezingstijd aan. Is Den Houdijker te porren voor een politiek debat in het JJB? "Nee, ze hebben dat twee keer gedaan in de afgelopen acht jaar. Maar ze komen er hier niet meer in. Zodra de verkiezingen voorbij zijn, zie je ze niet meer. Als je echt met jongeren in gesprek wilt gaan, moet je de straat op gaan. Flyers uitdelen, de jeugd opzoeken. En niet denken dat je ze met een advertentie in de krant bereikt."

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.