’Niet zomaar waarnemend burgemeester’

Rijnwoude, 8 december 2005

Gemeenten hoeven niet langer bang te zijn zonder aanleiding een waarnemend burgemeester opgedrongen te krijgen.

Jarenlang een waarnemend burgemeester in een gemeente laten zitten, zonder dat een herindeling aanstaande is. Zoiets mag niet meer, zegt de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken gedwongen de benoemingsregels aan te scherpen. Dit is gebeurd naar aanleiding van de situatie in met name Rijnwoude.

PvdA’er Jan Boelhouwer heeft samen met CDA’er Raymond Knops de kwestie aangekaart. Ze hebben een motie ingediend die de mogelijkheden voor het aanstellen van waarnemers uitdrukkelijk inperkt.Ze kregen alle Kamerfracties achter zich, met uitzondering van de VVD.

Rijnwoude functioneerde in de discussie als voorbeeld ’hoe het niet moet. De gemeente heeft al sinds 2001 waarnemend burgemeesters. "En niet, zoals minister Remkes zei, sinds 2005," aldus Boelhouwer. Rijnwoude heeft meermaals bij commissaris Franssen van Zuid-Holland om een ’echte’ burgemeester gevraagd. Tot nu toe vruchteloos omdat, zo zegt Franssen, hij eerst de discussie over de samenwerking rond de Zuidplaspolder moet afwachten.

Heeft het besluit nog gevolgen voor Rijnwoude? Boelhouwer: "Ja, die gemeente valt ook onder de nieuwe voorschriften. Dus als een nieuw voorstel komt voor een waarnemerschap, luidt het antwoord nee."

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.