Concert in bedreigde kerk

Hazerswoude-Rijndijk, 9 november 2005

Voor de Hazerswoudse Scheepjeskerk is een mijlpaal bereikt. Het met sluiting bedreigde kerkgebouw wordt voor het eerst voor een muziekuitvoering benut.

De stichting Vrienden van de Scheepjeskerk probeert het gebouw aan nieuwe gebruiksmogelijkheden te helpen. Het concert, komende zaterdagavond, is daartoe de eerste aanzet.

Met hulp van sponsors en subsidiegevers verzorgen het Bernarduskoor en het symfonie-orkest Ramuze een klassiek programma. Koorlid én ’kerkvriend’ Huib Verdegaal is zeer enthousiast. ,,We hopen op veel publiek. Als het initiatief aanslaat, willen we dit vaker gaan doen in het kerkgebouw.’’ Aan ruimte is volgens Verdegaal geen gebrek. De Scheepjeskerk heeft ongeveer 400 zitplaatsen.

Vooraf was wel even spannend of het parochiebestuur het concert zag zitten. De relatie tussen kerkbestuur en stichting was in het verleden nogal eens gespannen, in verband met de toekomst van het kerkgebouw.

Maar de stichting heeft alle medewerking gekregen. ,,Dat kostte niet veel moeite. Het ging juist heel soepel,’’ aldus Verdegaal.

Voorzitter Hans Richters van symfonie-orkest Ramuze staat buiten de toekomstdiscussie. Hoe ’speelt’ de Scheepjeskerk eigenlijk? ,,We hebben onlangs een repetitie met koor en orkest samen gehad. Het gebouw heeft een heel goede akoestiek. Wat dat betreft zou het een verlies zijn als deze kerk verdwijnt. Ze is heel erg geschikt voor kleinschalige concerten. En de samenwerking met het Bernarduskoor bevalt zeer goed.’’

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.