'Rijnwoude wilde zelf waarnemend burgemeester'

Rijnwoude, 13 oktober 2005

Commissaris van de Koningin Jan Franssen zegt dat het de eigen schuld is van het gemeentebestuur van Rijnwoude dat er nog geen koninklijk benoemde burgemeester is.

De Commissaris van de Koningin werd woensdag door de fracties in de Provinciale Staten ter verantwoording geroepen. Ze verweten hem dat hij steeds weer waarnemend burgemeesters aanstelt, terwijl de gemeente toch verschillende keren heeft aangegeven graag een koninklijke benoemde burgemeester te willen.

Volgens Franssen heeft de gemeente in 2003 in een brief uitgesproken eventueel te willen meewerken aan een samengaan met buurgemeenten. Daarna heeft Boskoop aangegeven wel iets te zien in een fusie met Rijnwoude en Waddinxveen. Volgens de Commissaris van de Koningin is Rijnwoude na 2003 van mening verandert. Hij wil nu eerst afwachten hoe het onderzoek naar een mogelijk samengaan van de drie gemeenten uitvalt. Hij kondigde aan binnenkort een afspraak te zullen maken met de fractievoorzitters in de gemeenteraad voor een gesprek over de situatie.

In een motie hebben de Provinciale Staten benadrukt dat de Gedeputeerde Staten negatief zouden moeten adviseren over het aanstellen van een waarnemend burgemeester als er binnen een gemeente geen draagvlak is voor een herindeling.

Bron: Omroep Rijnwoude