Meeste weilandkoeien in Zuid-Holland

Regio, 9 oktober 2005

Wie zich geen weiland zonder koeien voor kan stellen, is het beste af in Zuid-Holland. Nergens anders in Nederland is zoveel rundvee te zien vanaf de snelweg of vanuit de trein als in deze provincie.

In een kwart van alle Huid-Hollandse weilnden grazen koeien, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Stichting Wakker Dier. De twee andere Groene Hart-provincies Utrecht en Noord-Holland scoren een minder hoge koe-dichtheid. Utrecht komt nog tot 19 procent weiland met grazend rundvee, Noord-Holland blijft steken op 16 procent. De tellingen zijn onderdeel van een campgne van Wakker Dier. Deze stichting voert al jaren actie tegen de trend dat melkvee steeds vaker het hele jaar door op stal wodt gehouden. Jaarlijk turven medewerkers van Wakker Dier hoeveel dieren er in meer dan 6.000 geselecteerde weilanden lopen.

De tweede telling die deze week gepresenteerd werd leert dat, gemeten over het hele land, zich geen grote veraneringen hebben voorgedaan. Dat er in Zuid-Holland en (west)Utrecht naar verhouding nog veel koeien in de wei staan, komt volgens Wakker Dier doordat hier meestal kleinere melkveebedrijven zijn. De eigenaren ’boeren’ op veengrond die vaak te slap is om het gewicht van zware grasoogstmachines te kunnen dragen. Daarom is het voordeliger de koeien zelf te laten grazen.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.