Groenendijk wil groeien, maar liever niet te snel

Groenedijk, 7 oktober 2005

De Groenendijk tussen Zoeterwoude en Hazerswoude: Een buurtschap of een echt dorp? Het is een vraag die bij veel Groenendijkers leeft. De kwestie wordt dringender omdat volgens het toekomstplan voor de Oude-Rijnzone veel in de Groenendijk mag worden gebouwd.

De informatie-avond die de gemeente Rijnwoude woensdag over de Oude-Rijnzone in Pleyn 68 heeft belegd, staat bol van dergelijke vragen.

Huizen bouwen? Prima. Dan kan de Groenendijk eindelijk weer wat levensvatbaarder worden, vinden velen. Misschien wordt het dorp dankzij de bijna 1000 huizen wel groot genoeg om weer wat winkeltjes te hebben, een school, een dokterspraktijk.

Wethouder Uljee van Rijnwoude is echter somber gestemd. Koudekerk is met z’n 4000 inwoners een paar slagen groter dan de Groenendijk. En daar is een burgerinitiatief begonnen om het dorp aan extra huizen te helpen. De middenstand, het verenigingsleven en de scholen hebben merkbaar last van de terugloop in het aantal inwoners.

Groenendijker Theo Wesselingh krijgt de handen op elkaar als hij het woord neemt om de discussie af te sluiten. Laten we gewoon rustig aan woningen bouwen. Niet teveel, en eigenlijk ook geen flats. Dan blijft de Groenendijk een dorp waar veel mensen elkaar kennen. En krijgt het sociaal-culturele leven dat broodnodige steuntje in de rug, verwacht hij.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.