Zorg over toekomst katholieke kerken

Hazerswoude-Rijndijk, 16 juni 2005

Vice-voorzitter Maarten Boelen van de parochie H. Michael en H. Bernardus heeft donderdagavond tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis de Rijnwoudse politici op de hoogte gebracht van de zorgelijke situatie waarin de kerken van de parochie verkeren.

Het bisdom Rotterdam heeft twee maanden geleden bekend gemaakt dat het van plan is te stoppen met de kerkdiensten in beide kerken. Het is de bedoeling in de toekomst te gaan kerken in een van de protestante kerken in Koudekerk.

Boelen gaf aan dat Het Anker pas wordt verlaten als er overeenstemming is met de protestante gemeenten in Koudekerk. Als dat niet mogelijk is, dan blijft Het Anker in gebruik voor kerkdiensten. De bisschop neemt eind dit jaar, begin volgend jaar een besluit. Dat betekent dat Het Anker in elk geval niet voor 2010 wordt verlaten.

Volgens Boelen heeft kerkbestuur al eind 2001 aan het bisdom voorgesteld om de Scheepjeskerk te sluiten en Het Anker te behouden. Het onderhoud van de Scheepjeskerk was te duur. Er is groot onderhoud nodig en dat 950.000 euro kosten. Zo’n bedrag kan de parochie nooit opbrengen. Ook de aanvraag van een monumentenstatus is volgens Boelen niet zinvol. In het verleden is dat al eens eerder op niets uitgelopen.

Leden van de commissie vonden dat de communicatie vanuit het kerkbestuur wel wat beter kon. Wethouder Frank Uljee benadrukte nog eens dat hij graag een open debat wil over de toekomst van de kerken. Boelend gaf echter aan dat hij maar weinig te vertellen heeft, omdat de bisschop over alles beslist.

De Stichting Vrienden van de Scheepjeskerk was bij de bijeenkomst aanwezig. Ze waren niet blij met het verhaal van Boelen. De vertegenwoordigers waren geschokt door het de mededeling dat het kerkbestuur al in 2001 heeft geadviseerd de Scheepjeskerk te sluiten. En ook zetten ze vraagtekens bij het bedrag van 950.000 euro dat nodig zou zijn voor groot onderhoud.

Bron: Radio Rijnwoude