Tunnel voorwaarde voor randweg

Rijnwoude, 29 juni 2005

De westelijke randweg bij Waddinxveen en Boskoop kan er alleen komen als de verkeersproblemen in Hazerswoude-Dorp worden opgelost. Wat Rijnwoude betreft is die oplossing een tunnel in de Gemeneweg bij Hazerswoude-Dorp.

Dat hebben B en W van Rijnwoude aan Boskoop laten weten in reactie op het structuurplan Boskoop 2015.

De westelijke randweg moet Waddinxveen en Boskoop behoeden voor een dreigend verkeersinfarct. De provinciale weg N207 en de twee hefbruggen kunnen het verkeersaanbod niet aan. De problemen worden nog groter als de Zuidplaspolder wordt bebouwd.

Volgens wethouder De Best is de nieuwe verbinding ook voor Rijnwoude interessant. Maar de randweg kan er alleen komen als meteen de N209 (de Gemeneweg) tussen de N11 en Zoetermeer onder handen wordt genomen. Deze provinciale weg doorsnijdt Hazerswoude-Dorp en het kruispunt met de Dorpsstraat is evenzeer een groeiend probleem. "Die koppeling is wat ons betreft nadrukkelijk aanwezig", zegt de Rijnwoudse wethouder.

De Best: "Je kunt de westelijke randweg en de N209 niet los van elkaar zien. De randweg lost weliswaar een probleem op voor Waddinxveen en Boskoop. Maar met die verbinding creëer je extra verkeer op Rijnwouds grondgebied. Op het kruispunt in Hazerswoude-Dorp hebben we nu al een probleem zónder de randweg."

Rijnwoude heeft te kampen met veel verkeer van en naar Zoetermeer. Ook groeit het aandeel vrachtverkeer voor de boomkwekerij. Tenslotte houdt Rijnwoude rekening met een toename van recreatief verkeer voor het Bentwoud. De gemeente is daarom in onderhandeling gegaan met de provincie Zuid-Holland om een tunnelbak gebouwd te krijgen in Hazerswoude-Dorp. Binnen een jaar zal de provincie al een rotonde aanleggen op de kruising N209-N455 (Hoogeveenseweg).

Bron: Rijn en Gouwe