Sneltrams aan de kant door reeks defecten

Alphen/Goude, 16 juni 2005

De tramstellen voor de proef met lightrail tussen Gouda en Alphen zijn tijdelijk uit de roulatie wegens technische mankementen. Reizigers op het traject worden momenteel met de aloude gele treinstellen vervoerd. NS Reizigers en de Haagse Tram (HTM) hopen de trams eind deze week weer te laten rollen.

De zes RijnGouweLijn-trams staan sinds ongeveer een week in de remise in Alphen. Voor één tram konden niet de benodigde onderdelen worden geleverd. Een tweede tramstel had te kampen met een fout die niet zo snel te verhelpen was. Van een derde tram viel een defect niet onder de fabrieksgarantie. Het vierde exemplaar was al enige tijd niet bruikbaar omdat onderdelen voor de andere trams waren gebruikt.

Dat alle trams uit de dienst Alphen-Gouda zijn gehaald, is mede een gevolg van de voorschriften van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Zodra één tram strandt op de spoorlijn, moet ook het tramstel uit tegenovergestelde richting uit de dienstregeling worden gehaald. Dit heeft te maken met de strenge veiligheidsvoorschriften die voor het in Nederland nieuwe gebruik van trams op spoorlijnen zijn opgesteld.

De vervoerder is 'door de voorraad heen', bevestigt een zegsman van de HTM. "Eigenlijk is het aantal van zes tramstellen vreselijk krap. En wat er mis kon gaan, ging nu even mis."

Bron: Rijn en Gouwe