Advies om alle brandweerkazernes te handhaven

Rijnwoude, 2 juni 2005

Rijnwoude is het gunstigste uit als de drie brandweerkazernes blijven bestaan. De kazerne in Hazerswoude-Dorp wordt dan uitgebreid met les- en oefenruimte. Dat adviseert het onderzoeksbureau Save de gemeente.

Rijnwoude had het bureau gevraagd of de gemeente wellicht posten kon schrappen ofwel één centrale kazerne kon bouwen. Bureau Save heeft verscheidene mogelijkheden onder de loep genomen. Zo is bekeken of de brandweer vanuit één centrale kazerne bij de N11 kan opereren. Maar aan deze optie zitten enkele forse nadelen. Zo kan Benthuizen niet snel genoeg worden bereikt en moet Rijnwoude dus een beroep doen op de Zoetermeerse brandweer in Oosterheem.

Een nadeel is ook dat nu te weinig vrijwilligers in de buurt wonen. Het kost al gauw enkele jaren voordat het personeel dichter bij de kazerne zal wonen. Er een beroepsbrandweer stationeren, is evenmin gemakkelijk. Uitrukken vanuit zo'n centrale kazerne kan wel snel, maar de wagens moeten verder rijden. Vergeleken met de huidige situatie met drie posten verbetert de brandweerzorg maar mondjesmaat. Duur is deze optie ook; alleen al een nieuwe kazerne neerzetten kost een slordige 3,4 miljoen.

Volgens Save doet Rijnwoude er verstandig aan de drie posten in stand te houden. Aan de kazernes in Koudekerk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen moet nu al het nodige worden vertimmerd en gemoderniseerd. De gemeente zou dan meteen de zaken goed moeten aanpakken. De kazerne in Hazerswoude zou een centrale post moeten worden waar ook ruimte is voor lessen en oefeningen. Koudekerk en Benthuizen blijven uitrukposten, maar hoeven niet die extra ruimten te hebben.

B en W van Rijnwoude geven vandaag een toelichting op het onderzoeksrapport en de conclusies. Hoewel in het Save-rapport niet genoemd, zal ook het met opheffing bedreigde brandweer-duikteam van Koudekerk aan de orde komen. Burgemeester Hommes wilde daarover tot vandaag geen mededelingen doen. Uit het raadsvoorstel blijkt dat Hommes een voorbehoud voor deze maatregel heeft gemaakt bij de bespreking in het algemeen bestuur van de regionale brandweer.

Bron: Rijn en Gouwe