Nieuwbouw op terrein Bos Beton pas eind 2007

Koudekerk, 9 mei 2005

Bouwen op het Bos-Betonterrein in Koudekerk kan pas na de zomer van 2007, verwachten B en W van Rijnwoude. Allerlei procedures en het voorleggen van een bouwplan aan de provincie maken sneller bouwen onwaarschijnlijk.

B en W schrijven dit aan de commissie ruimtelijke zaken. Na sluiting en sloop van deze voormalige betonfabriek wilden zowel inwoners van Koudekerk als de Rijnwoudse gemeenteraad hier huizen hebben. Er werd zelfs het eerste burgerinitiatief van Rijnwoude aan gewijd.

Hoewel de meeste mensen het wel eens zijn over de bouw van zo'n nieuwe wijk, kost het nogal wat tijd om dat voor elkaar te krijgen. Het belangrijkste waarop Rijnwoude moet wachten, is het globale inrichtingsplan voor de hele Oude-Rijnzone. Koudekerk-oost hoort bij dat herinrichtingsgebied. De visie is er in september.

Zodra die duidelijk is, kan de gemeente een globale opzet maken voor het hele Oog van Koudekerk. Dit is het gebied tussen de Weidedreef, Lagewaard, Landlustweg en Hoogewaard. De vraag waar huizen, wegen, groen en bedrijven komen, is december 2005 en januari 2006 aan de orde. B en W willen daarna eerst met het Bos-Betonterrein aan de slag omdat dat sneller te ontwikkelen is. Op het vroegere fabrieksterrein plus de strook tot aan de Weidedreef passen ongeveer 400 huizen.

Het jaar 2006 is gereserveerd voor het overleg met de provincie én de onderhandelingen met grondeigenaren en bouwers. Het bestemmingsplan voor Bos Beton en omgeving zou uiterlijk november 2007 klaar moeten zijn. Dat is tenminste de planning als bezwaren binnenkomen. Blijven die uit, dan kan de procedure sneller. Een overeenkomst met een of meer bouwers willen B en W rond september 2006 sluiten. Wat in de noord- en de oostkant van het Oog van Koudekerk gebeurt, is pas later aan de orde. Daarvoor moet eerst het streekplan van de provincie zijn veranderd, en dan is het op z'n vroegst herfst 2006.

Bron: Rijn en Gouwe