Flitspalen op N11 in werking gesteld

Regio, 30 mei 2005

De Politie Hollands Midden controleert vanaf vorige week woensdag 25 mei met flitspalen op snelheid en roodlicht op drie plaatsen langs de N11.

Bij twee kruisingen controleren flitspalen op snelheid en roodlicht. Het gaat om de kruising bij de Leidse Schouw (Alphen aan den Rijn) en bij Zoeterwoude-Rijndijk (Ommedijkseweg en Burgemeester Smeetsweg).

Ook de flitspaal ter hoogte van de Gemeneweg (N209) in de richting van Bodegraven is in werking gesteld. Hier loopt een flauwe, maar vaak onderschatte bocht waar in de loop der jaren een aantal ongevallen heeft plaatsgevonden. Tot nu toe hebben de flitspalen al ruim 1400 overtredingen geconstateerd.

Op de genoemde kruisingen geldt een maximumsnelheid van 70 km/uur. De stoplichten zijn afgesteld op deze snelheid. Mensen die zich niet aan deze snelheid houden, lopen het gevaar niet op tijd te kunnen stoppen voor rood licht, wat gevaar oplevert voor henzelf en het kruisende verkeer wat nietsvermoedend bij groen licht optrekt. Ook fietsers en ander langzaam verkeer steken hier de weg over.

Ongevalsanalyses geven aan dat er op de genoemde plekken veel ongelukken gebeuren. De oorzaak is vaak een te hoge snelheid en daardoor negeren van het rode licht.

De politie controleert sinds februari 2002 op de N11. Sinds die tijd is het aantal ongevallen op de kruisingen wel verminderd, maar een aantal automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en motorrijders blijkt hardleers. Met behulp van flitspalen wil de politie ook deze groep bewust maken van zijn verkeersonveilige gedrag op deze plekken.

Op en rond de kruising met de Leidse Schouw vonden vanaf 2000 51 ongevallen plaats. Bij zeven ongevallen waren er gewonden. Bij de kruising met de Burgemeester Smeetsweg zijn er sinds 2000 44 ongevallen geweest. Hiervan waren er 10 met letsel.

Bij de bocht ter hoogte van de N209 ging het vanaf 2000 30 keer mis. In drie gevallen raakten mensen hierbij gewond. Dit zijn overigens aantal tot en met 2003. Cijfers over 2004 zijn op dit moment nog niet bekend.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van Politie Hollands Midden. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.