‘Bouwen huizen moet sneller'

Koudekerk, 18 mei 2005

Niet de hele wijk aan de oostkant van Koudekerk kan er snel komen. Maar de gemeente Rijnwoude gaat wel proberen delen van die wijk eerder neer te zetten. Dat heeft wethouder Frank Uljee gezegd na een oproep van het Comité Toekomst Koudekerk.

Het comité was 'wel wat teleurgesteld' dat de eerste paal vrijwel zeker niet meer in 2006 de grond in kan. Rijnwoude heeft op een rijtje gezet hoe lang het duurt vóór er kan worden gebouwd op het voormalige Bos Betonterrein.

Het comité, geformeerd door enkele betrokken Koudekerkers, zette het onderwerp vorig voorjaar met succes op de agenda van de raad. Woordvoerder Ensing van het comité blikte in de gisteravond gehouden commissie terug op dat burgerinitiatief. Destijds werd gehoopt dat al in 2006 kon worden gebouwd. Maar nu blijkt dat dat te optimistisch is gedacht. Het najaar 2007 lijkt aannemelijker. Jammer, vond Ensing. Want Koudekerk zit dringend te wachten op extra huizen. Alleen dan blijven jongeren in het dorp wonen en houden middenstand en welzijnsinstellingen hun klanten.

Met het comité vond ook de commissie dat de gemeente waar mogelijk de vaart erin moet houden. Van Kuijk (SGP/CU) weet de late start van de bouw aan het grote herinrichtingsplan voor de Oude-Rijnzone, waarbinnen Koudekerk-oost deels valt. Probeer sommige zaken al eerder uit te zoeken of te regelen, adviseerden Wolters (PvdA) en Körmeling (CDA).

Aan goede wil ontbreekt het de gemeente niet, onderstreepte wethouder Uljee. Maar op een paar punten moet Rijnwoude wachten op anderen. Dan gaat het niet alleen om de globale inrichting van onder meer de regio Koudekerk-Alphen. Een ander punt is het vervallen van de bedrijfsbestemming.

Elders in de regio moet een vervangend gebied van zeven hectare worden gezocht als compensatie, het liefst ook nog voor zware industrie en aan het water gelegen. Het was volgens Uljee ‘een harde eis' van gedeputeerde Dwarshuis van Zuid-Holland.

Een mogelijkheid was volgens de wethouder om delen van het Bos-terrein eerder te bebouwen. Dat zou bijvoorbeeld op plekken kunnen waar geen hinder van naburige bedrijven voorkomt of waar geen bezwaar vanuit de woonbuurt bestaat.

Comité-woordvoerder Ensing opperde de mogelijkheid appartementen te bouwen op de oeverwal tussen de Oude Rijn en de weg Hoogewaard. Met dergelijke deelplannetjes zouden de eerste woningen er wellicht toch wat eerder kunnen komen. Uljee: "Maar je moet anderzijds voorkomen dat je één gemakkelijke krent ontwikkelt." Duurder te bebouwen deelgebieden zouden dan als 'probleemgebied' overblijven.

Bron: Rijn en Gouwe