Bevrijdingsvuur uit Wageningen brandt ook in Rijnwoude

Rijnwoude, 2 mei 2005

In de nacht van 4 op 5 mei doet een team van Rijnwoudenaren mee aan de landelijke bevrijdingsvuurestafette vanuit Wageningen.

Rijnwoudse estafettelopers zullen – zoals veel andere gemeenten- het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen ‘de stad der bevrijding’ en meenemen naar Rijnwoude. Iedereen is van harte uitgenodigd om op donderdagmorgen 5 mei de estafettelopers op te wachten bij het oorlogsmonument aan de Bilderdijklaan in Hazerswoude-Rijndijk. Het is de bedoeling, dat de lopers rond 9.30 uur hier arriveren. Zij hebben dan in estafette een afstand overbrugd van 96 kilometer. De estafettelopers worden begeleid door een gratis door de firma Overbeek ter beschikking gesteld busje en 3 politiebusjes.

Het programma t/m Rijnwoude
Vermoedelijk vertrekken de lopers tussen 01.00 en 02.00 uur vanuit Wageningen, waarna ze tussen 02.00-03.00 uur een krans op de Grebbeberg neerleggen. De lopers lopen de hele nacht en arriveren naar verwachting op vrijdagmorgen 5 mei om circa 09.30 uur bij het oorlogsmonument aan de Bilderdijklaan in Hazerswoude-Rijndijk. Zij worden hier feestelijk opgewacht door onder andere familieleden, muziekvereniging Kunst Na Arbeid en burgemeester wnd. mevrouw A.C. Hommes. Na de overhandiging van de fakkel met het bevrijdingsvuur, zal de burgemeester het vuur van de fakkel overbrengen naar de vuurschaal bij het oorlogsmonument. Vervolgens zal de burgemeester –na het klinken van het Wilhelmus- fakkels ontsteken voor de kernen Koudekerk aan den Rijn, Groenendijk en wellicht Benthuizen. Deze worden –ook in estafette- overgebracht naar de kernen, zodat ook daar een officiële start aan de bevrijdings-festiviteiten kan worden gegeven. Het bevrijdingsvuur brandt de hele dag en zal ertoe bijdragen dat men hier, en op heel veel plekken in Nederland zal stilstaan bij het feit hoe kwetsbaar en kostbaar de vrijheid is.

Historie in een notedop
De start van de estafette vindt ook dit jaar weer plaats in Wageningen. Dit om de historische reden dat de vrijheid voor Nederland getekend is in voormalig Hotel De Wereld in Wageningen. In 1948 werd het bevrijdingsvuur voor het eerst door de lichtstad Eindhoven vanuit het Franse Bayeux (Normandië) gehaald en naar Wageningen vervoerd door Nijmeegse atleten. Op 5 mei werd het vuur door de Nijmeegse wethouder aan de burgemeester van Wageningen overhandigd. Bayeux was de eerste stad die na de landingen van D-day in handen viel van de geallieerden. Het bevrijdingsvuur werd daarbij het symbool van de vrijheid.

Rijnwoude doet voor de vijfde keer mee
Rijnwoude deed al mee met de bevrijdingsestafette in 1990, 1991, 1995 en 2000.

Bron: Website gemeente Rijnwoude