Gemeente wil snel hardiscounter

Alphen aan den Rijn, 17 april 2005

De gemeente Alphen aan den Rijn wil zo snel mogelijk een harddiscounter in Alphen aan den Rijn.

Maar ook renovatie van de Ridderhof, verbeterde bewegwijzering en verbeteren van de kwaliteit van het Thorbeckeplein en de Hooftstraat. Dat staat in de nota Detailhandelsbleid. Binnenkort spreekt de gemeenteraad hierover.

Er zijn drie belangrijke redenen voor het maken van het detailhandelsbeleid. Allereerst het belang dat de detailhandel heeft voor de economie van Alphen aan den Rijn. Niet alleen vanwege de werkgelegenheid maar ook de dienstverlening aan burgers. Winkels zijn van maatschappelijk belang voor de verzorging van de inwoners van de stad. Winkelcentra zijn belangrijke oriëntatiepunten binnen een gemeente vanwege hun (vaak) centrale ligging en functie binnen de totale verzorgingsstructuur.

Een tweede reden is dat de totale vrije marktruimte in Alphen aan den Rijn aan het 'opraken' is. Dit betekent dat nieuwe winkelplannen, nog strenger dan voorheen, beoordeeld moeten worden op hun effecten en de mate waarin zij de bestaande detailhandel en verzorgingsstructuur beïnvloeden. Dankzij het nieuwe beleid kan de gemeente nieuwe winkelpannen adequaat toetsen.
Tot slot noemt de nota Ruimte van de Rijksoverheid decentralisatie van detailhandelsbeleid en locatiebeleid wenselijk.

Bron: Website gemeente Alphen aan den Rijn