Duikploeg brandweer Koudekerk opgeheven

Koudekerk aan den Rijn, 24 april 2005

De Koudekerkse brandweer moet het vanaf 1 juli doen zonder eigen duikploeg. De Koudekerkse ploeg is één van de vier duikteams die binnen de normen van het nieuwe dekkingsplan van de regionale brandweer Hollands Midden overbodig zijn geworden.

De gemeenteraad van Rijnwoude velt op 2 juni definitief zijn oordeel over de duikers. Volgens de norm moet een duikploeg van de brandweer in negentig procent van de gevallen binnen vijftien minuten ter plaatse zijn bij een calamiteit.

Doordat er zowel in Leiden als in Alphen een professionele duikploeg zit, is de Koudekerkse ploeg volgens de norm overbodig. Naast Koudekerk moeten ook Reeuwijk en Waddinxveen hun duikploeg inleveren en wordt één van de twee Leidse ploegen opgeheven.

De vrijwilligers van de Koudekerkse brandweer kregen eind vorig jaar de eerste signalen dat hun duikploeg met opheffing werd bedreigd. ,,We konden niet eens meedoen aan de opleidingen, zo gezegd omdat ze vol zaten'', vertelt de Koudekerkse duikploegleider Corts, die mede namens postcoördinator De Leeuw het woord voert.

Door de afwijzing voor de cursussen werd de opheffing van de duikploeg bijna onherroepelijk. Vanaf 1 juli mogen de brandweerduikers alleen nog het water in met gediplomeerde duikploegleiders, die in Koudekerk nog altijd ontbreken.

(Dit bericht is uit de internetversie van het Leidsch Dagblad)

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.