Hessing verbaasd over gedrag wethouders

Rijnwoude, 8 maart 2005

Ex-burgemeester Hessing is verbaasd over het gedrag van de wethouders. Zij maakten een punt van zijn declaratiegedrag en zegden het vertrouwen in hem op. Hessing vindt het gedrag van de wethouders 'disproportioneel' was.

Het afscheid van Rijnwoude is eerder gekomen dan hij zelf had ingeschat. Voormalig VVD-Tweede-Kamerlid Enric Hessing (57) had enkele maanden geleden al besloten niet als koninklijk benoemde burgemeester aan de slag te willen. Hij wilde alleen nog zijn waarnemerschap in Rijnwoude voltooien. "Er liggen namelijk nog andere perspectieven voor mijn komende werkzame jaren. Ik wil nog een wetenschappelijke studie doen, ben zeer geïnteresseerd in ontwikkelingssamenwerking en zal daarvoor met mijn vrouw veel op reis gaan." Die plannen zouden botsen met de functie van burgemeester.

Dat de wethouders een punt maakten van zijn declaratiegedrag, heeft hem overvallen. Dat zij vervolgens het vertrouwen in hem opzegden heeft hem 'een beetje verbaasd'. "Twee weken geleden zei de nieuwe gemeentesecretaris Biersteker over mijn declaraties: Dit hoort zo niet. Terwijl er tot dan toe nooit commentaar op was geweest. Qua vorm en inhoud was er twijfel. Ik denk dat er een cultuurverschil was tussen mij en de gemeente. Die vraagtekens wilde ik niet, dus werd besloten goed onderzoek te doen. Dat zou deze weken gebeuren. Maar toen kwamen geluiden dat dit toch niet voldoende was. De wethouders wilden liever niet meer met mij samenwerken. Ik besloot er verstandig aan te doen ontslag te nemen. Hoewel de reactie van de wethouders naar mijn mening wat disproportioneel was."

Dat Hessing ineens op straat staat, heeft hem 'absoluut overvallen'. "Dat de gemeente zich beraadt op juridische stappen, dat is wel erg prematuur gezegd. We moeten kijken welke misverstanden er zijn gerezen. Die wil ik graag met college en raad bespreken. Ik heb altijd te goeder trouw mijn declaraties gemaakt. Maar nu blijkt dat de normale zorgvuldigheid soms niet voldoende is. Ik heb meteen gezegd: Ik aanvaard de consequenties. Er moet niet een morsig beeld ontstaan dat maar blijft voortsudderen. Het gaat om het belang van Rijnwoude, en als ik daarin een beletsel ben doe ik een stap terug. Al was deze stap wel moeilijk."

Hessing liep al enige tijd rond met de vraag of hij definitief in Rijnwoude wilde blijven. Bij zijn aantreden in februari 2004 zei hij voor langere tijd in Rijnwoude te willen werken en te zullen solliciteren als de vacature zou worden opengesteld. Daarop is hij teruggekomen. "Er is niets mis met Rijnwoude, hoor. Het burgemeestersambt is een prachtige functie, en ik ben de gemeente dankbaar voor het afgelopen jaar. Maar als je mij vraagt: Zou je dit nog vijf jaar doen? Nee, dan zou ik toch kiezen voor de andere mogelijkheden die er liggen." Hessing had het waarnemerschap willen afronden en zou niet meer meedoen aan de sollicitatieprocedure. "Ik had zo'n beetje besloten dat ik er een punt achter zou zetten. Want ik verwacht dat Rijnwoude ruim voor de zomervakantie een koninklijk benoemde burgemeester zal hebben. Mijn vertrek is vroeger gekomen dan gedacht. Door deze situatie is het voor mij niet gemakkelijker geworden, maar je weet dat dat in zo'n functie een risico is."

Bron: Rijn en Gouwe