Communicatieavond wijkbeheer

Rijnwoude, 23 maart 2005

De gemeente heeft gekozen voor wijk- en buurtgericht werken. Inmiddels is de gemeente ingedeeld in twee rayons, Noord en Zuid, waarbinnen twee wijkteams actief zijn.

Zij zijn mede verantwoordelijk voor het signaleren van problemen en het zoveel mogelijk direct oplossen daarvan. Het gaat daarbij vooral om dagelijkse en kleine onderhoudsproblemen. De wijkteams bestaan uit één rayonbeheerder en een uitvoerend medewerker, die dagelijks aanwezig zijn binnen hun rayon. Zij rijden in duidelijk herkenbare gemeentevoertuigen.

Voorbeelden
Er is bij verschillende projecten al gewerkt via de methode van wijk- en buurtbeheer. Dit gebeurde soms op initiatief van de gemeente door bijvoorbeeld informatie- en communicatieavonden (Rechthuisstraat, Potgieterlaan) en soms op initiatief van een groep inwoners die contact opneemt met de gemeente met een plan of verzoek om bijvoorbeeld een plantsoen of straat op een andere wijze in te richten (enkele voorbeelden: Beelaertspark, Joseph Haydnlaan, Hoogewaard).

Doel
Het doel van wijk- en buurtgericht werken is het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte, het bevorderen van deelname van inwoners. Bovendien hoopt de gemeente, dat het zal bijdragen aan een beter contact tussen gemeentehuis en inwoners.

Wijkschouw
Daarom is besloten om spoedig te starten met de communicatiefase van wijkbeheer. Daartoe wordt een schouw gehouden in de gemeente, tezamen met bewoners, waarin de fysieke ruimte en de veiligheid in de wijk wordt bekeken. Deze schouw kan leiden tot het benoemen van uit te voeren werkzaamheden. Na de wijkschouw zullen communicatieavonden worden georganiseerd.

Communicatieavonden
Deze avonden hebben een informeel karakter. Tijdens de avond zijn (enkele) collegeleden, ambtenaren van de gemeente van de diverse bureaus, politie, en eventueel medewerkers van woningcorporaties aanwezig. De bewoners kunnen op de avond vrij inlopen, er is geen agenda. Aan de wanden hangen tekeningen en/of andere informatie. Er wordt informatie verstrekt over bijvoorbeeld verkeer, onderhoud, politie. Aan een wand hangt een grote tekening, waarop bewoners met gele velletjes hun knelpunten/wensen kenbaar kunnen maken.

Rayonbeheerplan
Uiteindelijk moeten de schouwen en de communicatieavonden leiden tot een beheerplan per rayon, waarin staat aangegeven wat er in de rayons de komende jaren zal worden uitgevoerd.

Uitnodiging
Bewoners die daar interesse in hebben kunnen zich aanmelden om aan een schouw in hun kern deel te nemen. U kunt ook bellen om wensen kenbaar te maken of om aan te geven wat volgens u knelpunten zijn. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen maakt de gemeente een keuze en stelt de route vast. Hieronder staan de data van de schouwen en communicatieavonden vermeld. U kunt zich aanmelden en knelpunten indienen bij de heer P. Kops van het bureau Milieu en Openbare Werken, 071-3428183, of mevr. T. Elbertsen, 071-3428155.

Donderdag 10 maart, 9.00 uur tot 12.00 uur, Koudekerk aan den Rijn (rayon Noord)
Woensdag 16 maart, 13.30 uur - 16.30 uur, Hazerswoude - Rijndijk (rayon Noord)
Donderdag 17 maart, 9.00 uur tot 12.00 uur, Groenestein (rayon Noord)
Woensdag 23 maart, 9.00 uur tot 12.00 uur, Benthuizen (rayon Zuid)
Donderdag 24 maart, 9.00 uur tot 12.00 uur, Hazerswoude - Dorp (rayon Zuid)

De communicatieavonden vinden plaats op maandagavond 4 april 2005 voor de kernen Koudekerk aan den Rijn, Groenestein en Hazerswoude-Rijndijk (rayon noord) in het gemeentehuis, en op woensdagavond 20 april 2005 voor de kernen Hazerswoude-Dorp en Benthuizen (rayon zuid) in het Dorpshuis "de Tas" te Benthuizen. Beide avonden beginnen om 20.00 uur.

Bron: Website gemeente Rijnwoude