Start aanleg bovenbouw HSL-Zuid in Rijnwoude

Rijnwoude, 26 februari 2005

Na de Haarlemmermeer en Brabant wordt nu ook in de gemeente Rijnwoude gestart met de aanleg van de zogenaamde bovenbouw van de Hogesnelheidslijn-Zuid (HSL-Zuid). De bovenbouw bestaat onder meer uit rails, bovenleidingen (masten en draden), geluidsschermen, hekwerk langs de baan en systemen voor beveiliging, stroomvoorziening en communicatie. De aanleg van de bovenbouw duurt ongeveer anderhalf jaar.

De bovenbouw wordt aangelegd door bouwconsortium Infraspeed. Op dit moment worden de bovenleidingsmasten naar het doorgaand spoorviaduct in Bleiswijk gebracht. De masten worden vanaf de N209 bij Hazerswoude-Dorp over de HSL-baan naar het doorgaand spoorviaduct gereden. De lege wagens rijden door over het viaduct tot Bergschenhoek waar ze via de werkweg en de Boterdorpseweg weer richting de N209 rijden.

Ten noorden van de A12, in de gemeente Rijnwoude, waar de HSL-Zuid op een zettingsvrije betonnen plaat ligt, is gestart met de aanleg van het spoor. Nadat er aan weerszijden van de betonplaten kabelgoten zijn gemaakt en ballast is gestort, worden er betonnen dwarsliggers op de betonplaten gelegd en tussen de dwarsliggers wordt wapening aangebracht.

Vervolgens worden tijdelijke spoorstaven geplaatst die op de juiste hoogte en helling worden gesteld. In de volgende fase worden de dwarsliggers en de wapening ingestort in beton. Als het beton is uitgehard worden de tijdelijke spoorstaven verwijderd en de definitieve spoorstaven gelegd.

Verdere vragen over de werkzaamheden van de HSL-Zuid kunnen gesteld worden via 0800-HSLZUID (0800-4759843)

Bron: Website HSL-Zuid