Boskoop en Waddinxveen onderzoeken fusie

Regio, 2 februari 2005

De gemeenten Boskoop en Waddinxveen gaan de mogelijkheden van fusie onderzoeken. Dat bleek tijdens een overleg tussen de colleges van B en W van betrokken gemeenten en Gedeputeerde Staten (GS). GS hebben waardering voor dit initiatief van Boskoop en Waddinxveen, maar zien liever dat de gemeente Rijnwoude actiever aan het proces deelneemt.

"Dat hoeft er niet toe te leiden dat Rijnwoude deel uitmaakt van de fusie, een vorm van samenwerking zou ook goed kunnen", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Jeltje van Nieuwenhoven.

Het overleg vond plaats in het provinciehuis in Den Haag. Aan tafel zaten delegaties van Gedeputeerde Staten en de colleges van B en W van Boskoop, Rijnwoude en Waddinxveen. Onderwerp van gesprek was de bestuurlijke toekomst van de drie gemeenten in de regio.

Uitkomst van het overleg is dat Boskoop en Waddinxveen de mogelijkheden van een fusie tussen beide gemeenten gaan onderzoeken. Rijnwoude steunt het initiatief van Boskoop en Waddinxveen, maar zal zelf niet deelnemen aan het onderzoek.

Er zijn veel bestuurlijke ontwikkelingen in de Rijnstreek en omgeving en de Zuidplaspolder gaande. Er komen grote regionale opgaven af op de gemeenten in dit gebied. GS vinden het dan ook van belang deze bestuurlijke ontwikkelingen op langere termijn in een bredere context te bezien: "Het zou vooral voor de inwoners van Rijnwoude jammer zijn wanneer die gemeente de boot mist, want de ontwikkelingen in de regio gaan gewoon door."

Op 3 februari praat de gemeenteraad van Boskoop over het voorstel van het college van die gemeente.