Uilen veroorzaken parkeerproblemen in Bentwoud

Rijnwoude, 19 januari 2005

Een groep van 20 zeldzame uilen in het toekomstige Bentwoud trekt veel vogelliefhebbers aan. Er blijkt nu een gebrek aan parkeervoorzieningen. Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties langs de Hoogeveenseweg.

Een groep van ongeveer 20 velduilen heeft dit winterseizoen het Bentwoud ontdekt. Het gebied tussen Boskoop, Waddinxveen en Zoetermeer is momenteel rijk aan veldmuizen, en voor de zeldzame uilensoort is dit een walhalla. De groep rust en jaagt in het zuidelijke deel van het Bentwoudgebied, vanuit Rijnwoude gezien voorbij de Tweede Tocht.

De velduil is in Nederland schaars als wintergast, zeker in de Randstad. Dat zo'n grote groep het Bentwoud heeft uitgekozen als uitvalsbasis, levert volgens vogelliefhebber Adrie de Groot dan ook 'heel unieke beelden' op. Dankzij zijn website vogeldagboek.nl weet hij dat vogelliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen naar de Hogeveenseweg trekken.

De toeloop heeft echter een probleem opgeleverd voor verscheidene aanwonenden van de Hogeveenseweg. Het Bentwoud is nu per auto nauwelijks toegankelijk. Bezoekers zetten de wagen daarom noodgedwongen op uitritten, uitvoegstroken en boerenweggetjes. Bewoners kunnen door de geparkeerde auto's bij hun erf niet goed het naderende verkeer overzien als zij de provinciale weg willen oprijden. De provincie Zuid-Holland buigt zich nu over de vraag hoe dat probleem kan worden verholpen.

Bron: Rijn en Gouwe