Raadscommissie valt over ‘overbodige' studies

Rijnwoude, 19 januari 2005

De toekomst van de Koudekerkse begraafplaats heeft een forse aanvaring veroorzaakt tussen commissie en wethouder. Wethouder De Best kreeg in de gisteravond gehouden vergadering voor de voeten geworpen dat het voorgestelde onderzoek eigenlijk maar overbodig was. De meeste fracties reageerden al even geprikkeld op een ander collegevoorstel; er moet een verkeersnota worden opgesteld.

Wat de fracties van CDA, SGP/CU, D66 en VVD volstrekt in het verkeerde keelgat schoot, was het prijskaartje voor beide projecten. Ruim 60.000 euro is nodig alle toekomstige begraafmogelijkheden in Koudekerk op een rijtje te zetten en een concreet plan op te stellen. Bijna 25.000 euro is nodig voor een verkeersnota. In dat beleidsstuk wil Rijnwoude oplossingen hebben klaarliggen voor het groeiende verkeer en bijbehorende knelpunten tot 2020.

Verscheidene commissieleden zeiden het hardop; Rijnwoude heeft net een pijnlijke bezuinigingsoperatie achter de rug. En nu zouden grote bedragen over tafel vliegen in de richting van externe bureaus. Met het doel dingen op een rijtje te zetten die de gemeente eigenlijk wel weet. Het ging er bij met name Kerkvliet (CDA), Van Kuijk (SGP/CU) en Bosch (D66) niet in. Ook Piette (VVD) toonde zich zeer kritisch.

Van hen koos Van Kuijk de scherpste bewoordingen. De 60.000 euro voor het begraafplaatsproject noemde hij ‘ronduit absurd, een astronomisch bedrag'. Terwijl de oplossingen in het B en W-voorstel al waren opgenomen. Het was volgens hem dan ook veel beter het geld te steken in korte-termijnoplossingen voor de bijna volledig benutte begraafplaats. Een goede mogelijkheid vond Van Kuijk de postduivenvereniging uit te kopen, zodat dit terrein naast het kerkhof kon worden gebruikt. Ook het gazon bij de entree zou bruikbaar zijn. Ook zou de gemeente tijdelijk alleen begrafenissen moeten toestaan van overledenen uit Koudekerk zelf of met een binding met het dorp.

Wethouder De Best onderstreepte dat het externe bureau Genius Loci veel meer zal doen dan alleen een onderzoeksrapport schrijven. Het bedrijf begeleidt de gemeente tot en met de uitvoering. Bovendien, kaatste De Best terug, de raad heeft vorig jaar flink gesneden in de personele bezetting in het gemeentehuis. Alles door de eigen ambtenaren laten doen, was volgens De Best gewoonweg onmogelijk.

Wolters (PvdA) probeerde een compromis te vinden voor de twee kampen. Wat haar betreft kon eerst zo'n 20.000 euro worden uitgetrokken voor het onderzoek naar de toekomstmogelijkheden. Pas op een later moment zou de uitvoering met Genius Loci ter discussie mogen staan. Haar tussenvoorstel haalde weinig uit. Kerkvliet verklaarde bureau Genius Loci niet te willen inhuren omdat hij het nut van die inbreng gewoon niet zag. Piette stelde voor als fracties zelf maar een voorstel klaar te stomen voor de eerstkomende raadsvergadering van 3 februari. Alleen over 20.000 euro voor een toekomstonderzoek praten, dat was voor Piette bespreekbaar.

De sfeer in de commissievergadering bleef kil toen vervolgens het opstellen van een verkeersnota aan de orde kwam. Van Kuijk en Kerkvliet vermoedden ook hier een onderzoek naar de bekende weg. Bosch vond de bedoeling van de nota te vaag, terwijl Meerburg (VVD) liever verkeersplannen maakte als daadwerkelijk wijken werden gepland. Ook in dit geval probeerde Wolters het voor partijgenoot wethouder De Best op te nemen. Zij onderstreepte dat Rijnwoude met bijvoorbeeld de Oude-Rijnzone enorme veranderingen kan verwachten op verkeersgebied. De Best besloot al gauw het voorstel maar helemaal terug te trekken en opnieuw in het college over de zaak te praten.

Bron: Rijn en Gouwe