Koudekerkse in actie voor Azië

Koudekerk, 7 januari 2005

De Koudekerkse Annemieke van Triest ondersteunt de landelijke actie van Marja van Leeuwen een weeshuis en een school op te zetten in Unawatuna op Sri Lanka.

Via e-mail heeft Van Triest contact gelegd met Van Leeuwen, zij probeert nu de inventaris voor weeshuis en school bij elkaar te krijgen.

Ze is begonnen met een vervoerder te zoeken. In de hele Randstad schreef ze bedrijven aan via de mail. Meteen dinsdagochtend was het raak; het bedrijf Logix uit het Rotterdamse havengebied stelde een zeecontainer beschikbaar. Het bedrijf zorgt ook voor de verscheping naar Colombo. Inmiddels zijn twee logistiek managers bereid om dat transport te begeleiden.

Vervolgens heeft zij de gemeente Rijnwoude gebeld om een vergunning te krijgen voor plaatsing van de container. Ze kreeg meteen alle medewerking. Op het parkeerterrein bij de Ridderhof en het PWA-bad is nu een plek gereserveerd. Op 14 en 15 januari tussen 10 en 4 kunnen mensen spulletjes komen brengen. Op flyers staan specifieke dingen genoemd.

Ze probeert zoveel mogelijk lokaal, dus op Sri Lanka zelf, in te kopen. Maar sommige zaken als schoolartikelen, handdoeken, lakens, schoolmeubilair en kinderschoenen en -kleding zijn er óf heel duur, óf niet verkrijgbaar.

Van Triest heeft gemerkt dat haar initiatief zeer snel weerklank vindt in de hele regio. "Het lijkt als een lopend vuurtje rond te gaan. Nu net belde Hoogvliet dat we voor 500 euro boodschappen mogen halen. De directeur van basisschool De Rank vond het een top-actie en gaat bekijken hoe de school ons kan steunen. Een Ter Aarse school heeft al een verzameling schoolmeubilair en een schoolbord beloofd. Het Alphense bedrijf KHZ meldde gisteren dat er 350 verhuisdozen mét tape klaarstaan. En ik heb begrepen dat ze in Noordwijkerhout een tweede container gaan neerzetten. Wat er teveel binnenkomt voor het weeshuis, wordt meteen elders in de regio verspreid."

Bron: Rijn en Gouwe