Habeko kiest actieve rol

, 25 januari 2005

Rijnwoude heeft genoeg starterswoningen. Maar die worden nu bezet door mensen die eigenlijk allang groter of anders hadden kunnen wonen. Nieuwelingen op de woningmarkt komen daardoor niet aan bod. Nieuwbouw moet soelaas bieden.

De Rijnwoudse commissie ruimtelijke zaken nam gisteravond met bureau Companen en de woningstichting Habeko Wonen de woningmarkt onder de loep. Belangrijkste conclusie: gauw bouwen. Bouwmogelijkheden heeft Rijnwoude namelijk genoeg.

Een belangrijke rol in de thematische vergadering speelde Habeko. De uit een fusie voortgekomen corporatie heeft in haar jonge bestaan nog maar weinig van zich doen spreken. Maar dat gaat veranderen, legde directeur Bogerd uit. Het zal beslist niet meer alleen woningen verhuren zijn wat de klok slaat. Gecombineerde plannen met bijvoorbeeld sociale bouw voor gehandicapten én dure koopappartementen moeten Habeko aan een steviger positie helpen.

De vier woontorentjes in de Torenstraat in Hazerswoude-Dorp zijn volgens Bogerd een goede illustratie van wat de corporatie wil. Iedereen wordt bediend, mede dankzij de opbrengst uit verkoop. "We willen dé aanbieder in Rijnwoude zijn", stelde de directeur. Woningen met aanvullende zorg, een buurtwinkeltje, een 'Hoed': Huisartsen Onder Een Dak. Het zijn nieuwigheden die Habeko in de dorpen wil introduceren.

In het ondernemingsplan tot 2008 heeft Habeko zich ook voorgenomen extra in te zetten op nieuwbouw. Bogerd vertelde dat het mes aan twee kanten snijdt. Mensen gaan weer verhuizen en laten woningen vrijkomen waaraan dringend behoefte is. De woningcorporatie kan het woningbezit diverser maken en geld voor investeringen genereren. Wel merkte Bogerd op dat starters vooral in de bestaande huizen moeten terechtkomen. Senioren horen op inbreiplekken, zodat zij dichtbij de vertrouwde dorpsomgeving blijven. Nieuwbouw is bedoeld voor gezinnen en in bescheiden mate voor starters.

Met zijn speerpuntenlijstje kreeg Bogerd de handen van de commissie wel op elkaar. Maar hoe bewoners uit hun vertrouwde stulp naar een ander, passender huis moeten worden gelokt? Daar kwamen corporatie, commissie en adviesbureau Companen niet uit. Actief benaderen, tijdelijke huurcontracten, een terugkoopplicht aan de corporatie of een koophuis op huurgrond? Bureau Companen beloofde in de dit jaar af te ronden woonvisie op de problemen terug te komen.

Bron: Rijn en Gouwe