Boeren in de steek gelaten door provincie

Koudekerk, 17 januari 2005

De zes boeren in de Lagenwaardse Polder voelen zich in de steek gelaten door de provincie. Zij hebben niets meer van Zuid-Holland vernomen over het voortzetten van het agrarisch natuurbeheer in dit gebied.

De zes boeren kwamen met steun van de gemeente Rijnwoude in opstand toen Gedeputeerde Staten 100 hectare natuurgebied wilden aanwijzen in de Lagenwaardse Polder. De ondernemers zaten daar niet op te wachten omdat een natuurreservaat hun bedrijfsmogelijkheden ingrijpend zou beperken.

Een meerderheid in Provinciale Staten besloot bij de vaststelling van het Streekplan Oost de reservaatsbestemming te schrappen. GS legden zich daar toen (eind 2003) bij neer. Sindsdien is niets meer van Zuid-Holland vernomen. Dat had wel gemoeten, stelt Statenlid Helder. De boeren hebben namelijk de provincie gezegd dat zij graag zelf de natuurontwikkeling willen aanpakken. Voordat daarvoor rijkssubsidie kan worden aangevraagd, moeten GS eerst een natuurontwikkelingsplan maken. En dat laatste is niet gebeurd.

Staenlid Helder vindt het niet netjes dat Zuid-Holland dit heeft nagelaten."De agrariërs hebben zich beperkingen opgelegd voor het natuurbeheer. Maar zij wachten, zij kunnen nu niet verder omdat er geen plan ligt en dus ook geen subsidie kan worden verkregen."

Helder wil de kwestie bij verantwoordelijk gedeputeerde Dwarshuis aankaarten. Gezien de eerdere steun bij de vaststelling van het streekplan hoopt de VVD'er met zijn vragen weerklank te krijgen bij andere fracties.

Bron: Rijn en Gouwe