Bibliotheken in zwaar weer

Rijnwoude, 7 januari 2005

Het bibliotheekwerk in Rijnwoude staat met de rug tegen de muur. Verder bezuinigen kan nauwelijks. Een extra half jaar de bibliobus in Benthuizen betalen lukt al helemaal niet. Verder interen betekent afbreken wat voor de komende bibliotheekvernieuwing juist wordt opgebouwd, verklaart stichtingsvoorzitter G. Hoogendoorn.

De bibliotheekstichting van Rijnwoude zit in zwaar weer. Van de instelling wordt steeds meer kwaliteit verwacht. Ondertussen wordt het budget elk jaar minder waard. Daar bovenop is kortgeleden een extra 'bezuiniging' gekomen. De bibliobus in Benthuizen moet een half jaar langer rijden op kosten van de stichting, heeft de Rijnwoudse raad bepaald. Anders zit de kern Benthuizen tot aan de bibliotheek-nieuwe-stijl in 2006 zonder leenmogelijkheid, was de redenering. Vanaf dat jaar moet onder leiding van de provincie voor elke 30.000 bewoners buiten de grote steden een ‘basisbibliotheek' worden opgericht. Dit is een koepelorganisatie die ervoor zorgt dat bibliotheken moderner worden en meer aan het publiek kunnen aanbieden.

Maar de opdracht de bibliobus langer te laten rijden, kan de stichting helemaal niet uitvoeren, legt voorzitter G. Hoogendoorn van de stichting Openbare Bibliotheek Rijnwoude uit. Zij bladert door de begroting die voor dit jaar is gemaakt. Her en der zijn al vroegere uitgaven gesneuveld, verder snoeien betekent kwaliteit en dienstverlening verminderen. "Over al die cijfers is al ontzettend goed nagedacht. Boetes zijn verhoogd, het leengeld is wat omhoog gegaan. Cd-roms schaffen we niet meer aan, omdat mensen die vaak zelf al kopieren. Het lidmaatschap kun je niet te ver omhoog schroeven. Dan word je veel duurder dan omringende bibliotheken en dat kan natuurlijk niet", vertelt Hoogendoorn.

Bron: Rijn en Gouwe