Toch meer geld voor tunnel

Hazerswoude-Dorp, 26 november 2004

Zuid-Holland wil wel degelijk diep in de buidel tasten voor een tunnel in Hazerswoude-Dorp. Over het precieze bedrag onderhandelen Zuid-Holland en de gemeente Rijnwoude binnenkort. Maar volgens Rijnwoudes wethouder De Best denken beide partijen over een fiks hoger bedrag dan de zes ton die de provincie voor een rotonde had gerekend.

Het kruispunt van de Gemeneweg met de Dorpsstraat is al lange tijd onderwerp van discussie. Het liefst een tunnel, maar die leek onbetaalbaar. Dan toch maar nieuwe verkeerslichten, of toch een rotonde? De Rijnwoudse politiek heeft er ruim een jaar over gesproken, tot de raadsfractie van D66 in september met een goedkope tunneloptie op de proppen kwam. Niet 10 miljoen, maar 'slechts' 4,2 miljoen euro zou die tunnelbak moeten kosten, stelde onderzoeksbureau Oranjewoud in antwoord op D66.

Wethouder De Best heeft inmiddels de kwestie besproken met de ambtelijke dienst van de provincie. Zuid-Holland is wegbeheerder van de Gemeneweg. De provincie heeft ermee ingestemd dat bureau Oranjewoud een uitgewerkt plan voor een tunnel maakt met een precieze kostenberekening. Wat binnenkort volgt, is een gesprek met gedeputeerde Van Nieuwenhoven (verkeer en vervoer) over de vraag hoeveel Zuid-Holland wil bijdragen.

Volgens wethouder De Best houdt Zuid-Holland niet vast aan de zes ton die de provincie tot dusverre als bijdrage heeft gerekend voor de rotonde. "Nee, ik heb daar andere informatie over. In het overleg heeft de provincie aangegeven substantieel te willen bijdragen", aldus De Best. Zuid-Holland heeft in het verleden gezegd dat een tunnel op dit kruispunt de beste oplossing zou zijn. Maar omdat die jaren geleden op minstens 10 miljoen euro werd begroot, is die optie van tafel gegaan. Dat standpunt zou nu in het voordeel van Rijnwoude kunnen werken, denkt de wethouder.

In de visie van De Best komt daar nog bij dat Rijnwoude raadsbreed in een motie om een hogere bijdrage van Zuid-Holland heeft gevraagd. Het belang van Zuid-Holland bij een soepele doorstroming op de kruising telt namelijk zwaarder dan het belang van Rijnwoude. Volgens de wethouder is gedeputeerde inmiddels goed op de hoogte van 'de urgentie' van het project. Zij wil zo snel mogelijk met Rijnwoude over het probleem praten, geeft De Best weer.

Bron: Rijn en Gouwe