Meer geld nodig voor bibliotheken in kleine kernen

Rijnwoude, 23 november 2004

Zuid-Holland ontkomt er niet aan meer geld te steken in de bibliotheken in kleinere gemeenten. Daarvan is wethouder De Best van Rijnwoude overtuigd. De gemeenten in oostelijk Zuid-Holland halen bij lange na niet de norm voor de vorming van een basisbibliotheek.

De provincie eist van deelnemers dat zij 11 euro per inwoner in het bibliotheekwerk steken. Maar veel gemeenten komen niet verder dan tweederde of driekwart van dat bedrag. Door de economische tegenwind zien zij ook geen mogelijkheid de subsidie fiks op te hogen.

Wethouder De Best heeft onlangs met het bibliotheekbestuur van Rijnwoude gepraat. Directe aanleiding was de mededeling dat de bibliotheek per 1 juli 2005 wil stoppen met de bibliobus in Benthuizen. De Best wil de bus het liefst heel 2005 laten rijden. Per 1 januari 2006 wordt het bibliotheekwerk namelijk regionaal georganiseerd; er worden dan 'basisbibliotheken' voor gebieden met minstens 30.000 inwoners gevormd. Het zou dan raar zijn Benthuizen een half jaar zonder bibliotheekvoorziening te laten zitten.

Daarnaast heeft de wethouder ook over de financiële toekomst van het bibliotheekwerk in Rijnwoude gesproken. Het ging dan vooral om de basisbibliotheek. Enerzijds vraagt Zuid-Holland van de gemeenten een hoge minimale subsidie voor het bibliotheekwerk. Anderzijds wil de provincie de voorzieningen in de kleine kernen behouden. Rijnwoude en andere gemeenten hebben bezuinigd op bibliotheken, dus er zal niet zo snel geld bij kunnen om het genoemde 'instapbedrag' van 11 euro per inwoner te halen, legt De Best uit. "Die twee beleidspunten bijten elkaar. We gaan dat onder de aandacht brengen bij gedeputeerde Van Heijningen", zegt De Best.

Anders dan bibliotheken in grote steden werken de dorpsbibliotheken met veel vrijwilligers, waardoor de gemeentelijke subsidie automatisch lager is. Die vrijwilligersuren wil De Best berekenen, zodat het scheve beeld wat wordt gecorrigeerd. "Maar dan nog komen we niet aan de 11 euro. De provincie moet ons echt tegemoetkomen. Dat kan uit de subsidieregeling voor het kleine-kernenbeleid."

Bron: Rijn en Gouwe