Politie stuit in Rijnwoude op tegenwerking

Rijnwoude, 29 oktober 2004

De politie is tegen een muur van stilzwijgen aangelopen bij enkele onderzoeken naar vandalisme in Rijnwoude. Daarbij waren ook de herhaalde vernielingen in zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp.

Teamchef Gravekamp van de politie Hollands-Midden heeft dat donderdag 28 oktober gezegd in de Commissie Bestuurszaken. Als het erop aan kwam wilden inwoners van de dorpen geen namen van vermoedelijke daders noemen. Daardoor kon de politie de zaken niet oplossen.

In de zomerperiode werd het openluchtbad tot twee keer toe ondersteboven gehaald door vernielers die over de hekken waren geklommen. De vrijwilligersorganisatie bleef met een schadepost van duizenden euro's zitten. Volgens Gravekamp is vanuit het politieteam Leiderdorp veel energie gestoken in het onderzoek naar deze vandalismegevallen. "Maar het is triest dat wij er geen vinger achter hebben kunnen krijgen", constateerde hij.

Gravekamp weet dat aan de gesloten mentaliteit in de relatief kleine dorpen in Rijnwoude. Mensen willen 'niet de buurjongen verraden', zo schetste hij de sfeer. "Zowel in deze als in enkele andere zaken zijn wij daar knetterhard tegenaan gelopen." Zonder getuigenverklaringen of namen van vermoedelijke daders kon zijn team geen zaak 'hard maken' en dat stemde hem somber.

Burgemeester Hessing, verantwoordelijk voor politiezaken, vond het onverteerbaar dat de politie bij onderzoeken naar overlast en vandalisme tegen een dergelijke houding bij het publiek aanliep. Momenteel wordt veel gepraat over het handhaven van normen en waarden, zo zei hij. Er was terecht ook boosheid over aangerichte schade bij vandalisme. "Maar dan heb je ook een sociale verantwoordelijkheid. Als mensen daders denken te kennen, hebben zij de plicht dat te melden bij de politie", aldus Hessing.

Bron: Rijn en Gouwe