Plan voor regionaal bezoekerscentrum in Nieuw Werklust

Hazerswoude-Rijndijk, 14 oktober 2004

De monumentale dakpannenfabriek Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk is prima te gebruiken als regionaal bezoekerscentrum. Het Zuid-Hollandse Erfgoedhuis werkt aan een plan hiervoor.

De monumentale dakpannenfabriek Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk is prima te gebruiken als regionaal bezoekerscentrum. In de vroegere fabriek is niet alleen ruimte om de cultuurhistorische waarde van het veenweidegebied aan bezoekers te vertellen. Ook is het monumentale complex geknipt voor het tentoonstellen van de Romeinse resten die in onder meer Alphen zijn opgegraven.

Het meeste van het benodigde geld voor een plan van aanpak is binnen. Uiterlijk begin volgend jaar wil de organisatie het plan op tafel leggen, op voorwaarde dat ook het resterende gat van 30.000 euro wordt gedicht.

Volgens woordvoerder Laman van het Erfgoedhuis is wel degelijk iets te doen met de vervallen dakpannenfabriek in de buurtschap Groenendijk. Een bureau kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat het vele miljoenen zou vergen om alleen maar een deel van het complex te redden.

Volgens de woordvoerder kan Nieuw Werklust fungeren als regionaal bezoekerscentrum. Tussen Hazerswoude-Dorp en de N11 liggen de restanten van een molenzevengang. De molens zelf zijn nagenoeg verdwenen, maar de sporen in het landschap zijn voor het publiek goed zichtbaar te maken. Via de eveneens historische Westvaart kunnen bezoekers wandelen of fietsen naar de Oude Rijn.

Bron: Rijn en Gouwe