Koudekerk vreest opslag vuile grond

Koudekerk aan den Rijn, 28 oktober 2004

Het Comité Toekomst Koudekerk is geschrokken van de vergunningaanvraag van het bouwbedrijf Niersman om grond te mogen opslaan op het terrein van Bosbeton. Niersman wil op het braakliggende terrein in Koudekerk 5000 kuub grond kwijt, waarvan een klein deel vervuild is. De grond is afkomstig van de locatie Offermans in Hazerswoude-Rijndijk.

,,Ik ben heel erg geschrokken toen ik de publicatie in de gemeenteadvertentie las'', zegt Toetie Vorenkamp. Ze is één van de acht leden van het comité dat zich sterk maakt voor woningbouw op het terrein van Bosbeton. ,,Zo dichtbij de bebouwde kom en dan zulke bedrijfsactiviteiten. Ik weet niet of we bezwaar gaan indienen. Ik ga me in elk geval goed in de aanvraag verdiepen. We moeten immers ook de belangen van 1600 handtekeningenzetters behartigen.'' Het comité haalde afgelopen zomer bijna 1600 handtekeningen op van Koudekerkers die op het zes hectare grote voormalige industrieterrein 'Bosbeton' woningbouw willen.

Ook raadsleden stelden vragen in de commissie ruimtelijke zaken van deze week. PvdA'er Wolters vroeg zich af of de afgifte van een vergunning voor vijf jaar een snelle woningbouw op het terrein in de weg kan staan. Wethouder Uljee verwacht geen problemen. ,,We zijn in overleg met Niersman. De grondopslag mag in elk geval woningbouw niet frustreren.'' Hij verwacht echter dat het nog wel enkele jaren duurt voordat de eerste paal de grond in kan gaan. De provincie eist namelijk dat de verloren industriegrond elders in de Rijnstreek wordt gecompenseerd. Eerder zal de provincie geen medewerking verlenen.

Directeur M. Niersman is op de hoogte van de commotie die is ontstaan door de vergunningaanvraag. ,,Maar het is allemaal een storm in een glas water.'' Hij legt uit dat zijn bedrijf volgend jaar wil beginnen met de bouw van een appartementencomplex op het terrein van de voormalige vleesfabriek Offermans in Hazerswoude-Rijndijk. ,,De grond die vrijkomt bij het maken van een parkeerkelder, willen we tijdelijk afvoeren naar het Bosbetonterrein, dat ook van ons is. Het gaat om 5000 kuub. Daarvan is 350 kuub vervuild.

De vervuilde grond blijft er hooguit vier weken liggen. In die tijd moet onderzoek uitwijzen waarheen de grond moet worden afgevoerd. Zo'n 2000 kuub gaat weer terug naar de oorspronkelijke plek. Zodra de nieuwbouw klaar is, hebben we die grond nodig voor afvulling. De rest blijft mogelijk op het terrein in Koudekerk liggen. Die kunnen we goed gebruiken als we er woningen gaan bouwen.'' Volgens Niersman staat de grondopslag van Bosbeton een snelle woningbouw niet in de weg. ,,Het is ook ons belang om er zo snel mogelijk te kunnen gaan bouwen.''

Een deel van het terrein Bosbeton heeft Niersman tijdelijk verhuurd aan bedrijven uit de omgeving. Zij slaan er onder andere containers op en parkeren er vrachtwagens. Het comité heeft hiermee geen moeite. ,,We begrijpen best dat het veel geld kost om een terrein een lange tijd niet te gebruiken'', zegt Vorenkamp. ,,Zolang het gaat om activiteiten die goed zijn te combineren met de omgeving, is dat voor ons acceptabel.''

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.