Extreem lage opkomst waterschapsverkiezingen

Regio, 7 oktober 2004

De verkiezingen voor het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben een extreem lage opkomst opgeleverd. Gemiddeld bracht slechts 17 procent van de kiesgerechtigden een stem uit. Bij de vorige verkiezingen voor het waterschap was dat nog 23 procent.

Het opkomstpercentage verschilt behoorlijk tussen de verschillende categorieën. Rijnland had gehoopt dat dankzij de mogelijkheid van internetstemmen een opkomst van 30 procent kon worden gehaald. Wat de oorzaak is van de lage opkomst, is nog niet bekend. De woordvoerster denkt dat de fraude van drie kandidaten negatief voor Rijnland heeft uitgepakt. Rijnland laat momenteel een onderzoek doen naar de manier waarop nu verkiezingen zijn gehouden. Het waterschap hoopt dan ook te achterhalen waarom maar weinig mensen hebben gestemd.

Het stemmen via internet, een primeur bij deze verkiezingsronde, heeft goede resultaten opgeleverd. Van de stemgerechtigden bracht 31 procent de voorkeur via internet uit. Bij de categorie ‘eigenaren gebouwd' was dat zelfs 40 procent. Rijnland noemt deze manier van stemmen dan ook ‘een geslaagd experiment'. Vrijdagavond wordt de uitslag bekendgemaakt.

Bron: Rijn en Gouwe