EU-delegatie bezoekt land van Wijk en Wouden

Regio, 19 oktober 2004

Het Land van Wijk en Wouden (ondermeer Rijnwoude en Zoeterwoude) wordt vrijdag bezocht door een groot gezelschap EU-vertegenwoordigers. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Van der Sar zal de delegatie rondleiden.

Het bezoek is onderdeel van de EU-conferentie over stad en platteland die donderdag en vrijdag wordt gehouden. Samen met het samenwerkingsverband Regio Randstad heeft de provincie ervoor gezorgd dat de vergadering in deze regio wordt gehouden.

Van der Sar heeft onlangs al een werkbezoek gebracht aan het Land van Wijk en Wouden. Hij heeft verscheidene agrarische ondernemers in het gebied bezocht. "Waar het om draait, is dat we de markt en de producenten dichter bij elkaar willen brengen. Ook hebben we gepraat over de voorwaarden waaronder ondernemers een aanvraag voor Europese subsidie kunnen doen."

In de gesprekken met de ondernemers is Van der Sar wel duidelijk geworden dat het Europese beleid nogal wat voeten in de aarde heeft. "Het is een complexe wereld met regels. Er zit een tegenstrijdigheid in. Enerzijds zeggen we als Nederland tegen de EU ‘bemoeit u zich alstublieft met ons'. Anderzijds hoor ik ondernemers in het veld roepen ‘waarom zijn er al die regels?' En dan zie je dat soms regels worden overtreden." Begrijpelijk is het volgens Van der Sar misschien wel; toch onderstreept hij dat die voorschriften er niet voor niets zijn en moeten worden geaccepteerd.

In de EU-delegatie zijn vertegenwoordigers aanwezig van vergelijkbare plattelandsgebieden in Polen, Spanje, België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Op de conferentie zelf zijn onder anderen EU-commissaris Fischler en minister Veerman aanwezig. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Dwarshuis is gastvrouw van de conferentie.

Bron: Rijn en Gouwe