CDA en PvdA willen meer geld voor jeugd- en jongerenwerk

Rijnwoude, 25 oktober 2004

CDA en PvdA in Rijnwoude willen meer geld voor jeugd- en jongerenwerk uittrekken. Dat ondersteuningsorganisatie Bovos maar zes uur per week aan het jeugdwerk in de vijf dorpen kan besteden, vinden zij veel te weinig.

SGP/CU en VVD zijn echter weinig happig op uitbreiding van het jongerenwerk. D66 heeft zich in de algemene beschouwingen niet expliciet over urenuitbreiding uitgesproken.

Zowel CDA als PvdA roemen het jongerenwerk vanwege het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen'. De CDA-fractie heeft opgevangen dat rond de Rijnwoudse jongerencentra wel eens iets gebeurt. Jeugd van buiten de gemeente blijkt naar Rijnwoude te trekken, en dat veroorzaakt onrust en agressiviteit. Ook is er wel eens overlast van hangjongeren in woonbuurten. Dergelijke problemen vragen om extra aandacht, vindt de fractie. De extra zes uren per week moet Bovos dan wel steken in het werk op de straat.

De PvdA-fractie zit op dezelfde lijn. Deze fractie denkt dat een vroegtijdige aanpak beter en goedkoper is dan kostbare hulpverleningstrajecten als het eigenlijk al te laat is. De gemeente moet gewoon tijd en geld in het jongerenbeleid steken. Het plaatsen van hekken bij scholen en speelzalen, zoals recent in de raad aan de orde kwam, is volgens de PvdA niet de manier om overlast in te dammen. SGP/CU en VVD zijn juist fel gekant tegen de manier waarop nu het jongerenwerk wordt uitgevoerd. SGP/CU zegt niet de indruk te hebben dat er zo effectief wordt opgetreden bij overlast en vandalisme. De resultaten van Bovos maken de fractie ‘ook niet gelukkig'. SGP/CU wil meer resultaat zien. Het contract met de organisatie moet binnenkort worden verlengd. Het is volgens de partij een goed moment om de zaken scherp te stellen met Bovos.

De twijfels van de VVD richten zich niet zozeer op Bovos, maar meer op wethouder De Best van welzijn. De wethouder had in de verkiezingscampagne beloofd regelmatig met jongeren te overleggen en zelfs een jeugdraad te willen oprichten. Van die beloftes heeft de fractie niets gemerkt. Een vraagteken zet de VVD verder bij het jongerenbeleid zoals dat nu loopt. Overlast groeit meer dan dat zij afneemt. En een jeugdsoos plus Bovos lijken vooral te mikken op het tegengaan van overlast. Veel beter vindt de VVD de echte probleemgevallen eruit te pikken en de bewuste personen naar het maatschappelijk werk te sturen. Het geld dat overblijft kan worden gestoken in bibliotheken, sportvoorzieningen en schoolzwemmen, vindt de partij. D66 tenslotte volstaat met de opmerking door te gaan op de ingeslagen weg en het jeugdbeleid te evalueren.

Bron: Rijn en Gouwe