Rhynenburchschool weert jongeren met hek

Hazerswoude-Rijndijk, 2 september 2004

Basisschool De Rhynenburch in Hazerswoude-Rijndijk krijgt nieuwe hekken, met afsluitbare toegangen en bordjes 'verboden toegang'.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat jongeren niet meer bij de school hangen en troep en schade veroorzaken. Het gemeentebestuur van Rijnwoude erkent het probleem en stelt 11.000 euro beschikbaar. Het college van B en W zet vaart achter de maatregel. Via een spoedprocedure moet het mogelijk zijn eind dit jaar de maatregelen te treffen. Via de reguliere procedure zou het hek er pas in de loop van 2006 kunnen komen.

De nabijgelegen school J.P.F. Steijaert heeft vorig jaar zomer nieuwe hekken met bordjes 'verboden toegang' gekregen. Het gevolg was dat de jeugd zich verplaatste naar De Rhynenburch. Het was voor het schoolbestuur de aanleiding om de gemeente ook om een nieuw hek te vragen. "We hebben al jaren last, maar in golfbewegingen", licht leerkracht Truus van der Heijden toe. "Sinds De Steijaert een nieuw hek heeft, concentreert de jeugd zich bij ons. En dat betekent dat we na het weekeinde nogal eens glas moeten ruimen en weedzakjes en spuiten van de grond moeten rapen." Ze is blij dat haar school nu ook zo'n hek krijgt. "De jeugd kan dan nog wel over het hek heen klimmen. Maar ze kunnen in elk geval niet meer met brommers op het plein komen."

Het gemeentebestuur van Rijnwoude realiseert zich dat daar waar de jeugd een plek wordt afgenomen, ze op zoek gaat naar een andere plek. De jongeren staan nu afwisselend bij De Rhynenburch, basisschool De Tweeklank en peuterspeelzaal Wonderland.

Zodra De Rhynenburch ook is afgesloten, neemt de overlast bij De Tweeklank en Wonderland toe, verwacht het college. De leidsters en het bestuur van Wonderland hebben het gemeentebestuur ook al gevraagd om een hek met bordjes 'verboden toegang'.

Het college gaat nog niet op de vraag van de peuterspeelzaal in. Wel wil het gemeentebestuur de jeugdproblematiek 'breed aanpakken'. "We willen niet alleen kijken naar waar we de jeugd niet wensen", schrijft het college in het voorstel aan de raad. "We willen ook op zoek naar plekken waar jongeren wel kunnen staan." Rijnwoude is hierover in gesprek met de wijkagent en de ambulante jongerenwerker.

In een reactie zegt Pauline Mulholland van de jongerenorganisatie Bovos dat ze een brede aanpak gewenst vindt. Ze vindt het jammer dat de ene na de andere school wordt 'omhekt'. "Het is beter om alle partijen, de school en de jongeren, bij elkaar te roepen. In een gesprek zouden de verschillende partijen begrip kunnen kweken."

De commissie welzijn bespreekt het hek voor de Rhynenburchschool op woensdag 8 september.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.