GS: vergunning voor bouw boerderij niet tegen regels

Hazerswoude Dorp, 24 september 2004

Rijnwoude heeft geen regels overtreden toen zij agrariër Kerkvliet toestemming gaf een nieuwe boerderij te bouwen aan de Zuiddijk in Hazerswoude-Dorp. Projectontwikkelaar Schaap van voorheen Slootweg BV heeft dan ook geen gelijk als hij die vergunning aanvecht. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland gezegd. Zij wijzen de bezwaren van Slootweg tegen de bestemmingsplanwijziging af.

Kerkvliet verkocht zijn vroegere bedrijf aan Slootweg. Later vroeg en kreeg hij van Rijnwoude toestemming om even verderop een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Schaap voelde zich min of meer bekocht, omdat hij een terrein had verworven waarop deels strenge agrarische eisen golden. Ook zat het hem dwars dat hijzelf nooit toestemming voor een tweede bedrijfswoning kreeg van de gemeente. Vervolgens ontstond in de praktijk wél zo'n situatie.

GS vinden echter dat de gemeente geen blaam treft. Zodra een gemeente een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan voorbereidt, zijn sommige richtlijnen uit het oorspronkelijke plan niet meer één-op-één geldig. Het nieuwe plan moet eigenlijk op z'n merites worden beoordeeld, vinden GS. Schaap heeft zelf in het verleden aangegeven de agrarische functie op zijn terrein voort te zetten in de vorm van een bed-and-breakfast. Twee agrarische bedrijven naast elkaar is dan ook geen bezwaar. Bovendien heeft Schaap voldoende afstand gehouden tot de woningbouw van het plan Zuidhof.

Ten slotte komt het protest tegen het plan van Kerkvliet niet op het juiste moment, zo blijkt uit de brief van GS. Toen de boer de gemeente toestemming vroeg voor een nieuwe bedrijfswoning, maakte Schaap daartegen geen bezwaar. Nu de vergunning is afgegeven en het pand is gebouwd, is de vergunningverlening onherroepelijk geworden.

Bron: Rijn en Gouwe