Burgers praten alsnog mee over Oude-Rijnzone

, 15 september 2004

Burgers moeten hun zegje kunnen doen over de herinrichting van het Oude-Rijngebied. Daarom houdt Rijnwoude op 14 oktober zelf een publieksbijeenkomst waarop Rijnwoudenaren hun ideeën kwijt kunnen.

Aanleiding voor de stap van Rijnwoude is dat tot voor kort zo'n 'consultatieronde' ontbrak, tot ontevredenheid van de gemeenteraad.

Voor het stroomgebied van de Oude Rijn tussen Leiden en Bodegraven staat een grootscheepse herinrichting op stapel. Gedeputeerde Dwarshuis, de wethouders van de deelnemende gemeenten en een vertegenwoordiger van de Kamer van Koophandel vormen de stuurgroep. Deze groep moet begin december een voorstel doen aan Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland. GS maken vervolgens een keuze en passen in 2005 het streekplan aan.

Even leek het erop dat de gemeentelijke commissies in openbare vergaderingen adviezen aan de stuurgroep zouden kunnen geven. Maar dat was een foutje volgens projectleider Verschoor van de Oude-Rijnzone. De stuurgroep vertelt in de commissievergadering alleen hoe de stand van zaken is in het Oude-Rijnzoneproject.

De corrigerende brief die Verschoor naar de gemeenten stuurde, viel echter verkeerd in Rijnwoude. CDA'er Kerkvliet vreesde dat het project de gemeente 'als zand tussen de vingers door zal glippen'. En Wolters (PvdA) merkte op dat 'het wat ondemocratischer lijkt te worden'.

Wethouder Uljee heeft zich echter voorgenomen de kwestie in de eerstvolgende stuurgroepvergadering aan de orde te stellen. "De gang van zaken werd in Rijnwoude kort door de bocht genoemd. Daarvoor ga ik aandacht vragen." Hij vindt het ook niet handig om de inspraak te beperken tot de streekplanbehandeling. "Achteraf schieten op zo'n plan is niet altijd even productief. Het is een groot project, het gaat niet om 10 woningen." Uljee zegt graag suggesties vanuit Rijnwoude te willen hebben. "Ik zit immers niet in die stuurgroep om zelf beleid te maken."

Bron: Rijn en Gouwe