Beperkte stijging van woonlasten in Rijnwoude

Rijnwoude, 21 september 2004

De begroting voor 2005 in Rijnwoude laat een trendbreuk zien. Aan de jaarlijkse forse stijgingen van de onroerendezaakbelasting lijkt een eind te zijn gekomen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de huizenbelasting in 2005 'slechts' met de inflatiecorrectie van 2,1 procent te laten stijgen. Dat kon omdat het college bezuinigingen van 739.000 euro op stapel heeft staan. Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de begroting voor 2005.

Wethouder Van Velzen waarschuwt wel voor dreigend onheil. Binnenkort krijgen alle gemeenten weer een brief van het rijk, de zogeheten september-circulaire. Van Velzen is bang dat daarin staat dat de gemeenten nog meer worden gekort op de algemene uitkering. Hoe Rijnwoude zo'n klap moet opvangen, weet hij nog niet. Verder bezuinigen kan in elk geval niet. ,,De bodem is bereikt. Ik maak me zorgen. Mijn gefronste wenkbrauwen zeggen genoeg.''

Veel andere leges en heffingen stijgen in 2005 ook met 2,1 procent. De afvalstoffenheffing gaat met 2,3 procent omlaag. Dat kan omdat de afvalverwerker Cyclus minder kosten maakt. De rioolrechten die inwoners moeten betalen, worden voortaan op een andere manier vastgesteld. Voortaan wordt de hoogte van het bedrag gekoppeld aan het aantal kubieke meters afvalwater dat een huishouden gebruikt. Tot nu toe werd een klasse-indeling gehanteerd.

Tot de bezuiniging van 739.000 euro besloot de raad in juni al. De sluiting van het zwembad De Dolfijn heeft een belangrijke bijdrage aan deze operatie geleverd. Verder wil het college nog bijna twee ton bezuinigen op het onderhoud van water, wegen, bruggen en openbare verlichting. Desondanks verwacht wethouder De Best dat door een andere werkwijze het onderhoud en beheer in de gemeente erop vooruitgaat.

Meer zorgen maakt de wethouder zich over de haalbaarheid van de bezuiniging op de bibliotheken. Vorig jaar en dit jaar besloot de raad al tot een bezuiniging van in totaal 56.000 euro. De provincie dringt aan op de vestiging van een basisbibliotheek per 30.000 inwoners. Die moet de inwoners uitgebreide faciliteiten bieden. Elke basisbibliotheek heeft een directeur en een bestuur. Om te kunnen meedoen, moeten de gemeenten jaarlijks 11 euro per inwoner bijdragen. De Best: ,,We betalen nu 7,97 euro. Er moet dus geld bij, in plaats van eraf.''

Als Rijnwoude niet meedoet aan de vorming van een basisbibliotheek met de omliggende gemeenten, dan krijgt de gemeente geen subsidie meer van de provincie. Overigens betekent de vorming van een basisbibliotheek niet dat er filialen in de verschillende dorpen moeten sluiten. De Best zegt nog uit te zoeken of Rijnwoude er verstandig aan doet om mee te gaan in de vorming van een basisbibliotheek.

De bezuiniging van 10 procent op het personeel, waartoe de raad vorig jaar al besloot, verloopt boven verwachting. De formatie moet binnen een paar jaar met 19 volledige arbeidsplaatsen zijn teruggebracht. Het levert de gemeente een besparing op van 620.000 euro.

In de begroting voor 2005 is geen geld uitgetrokken voor nieuw beleid. Wel staan de gemeente allerlei ontwikkelingen te wachten, zoals de bebouwing van de Oude Rijnzone en de versterking van de regionale samenwerking.

De begrotingsbehandeling heeft plaats op donderdag 4 november.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.