Waterberging lost wateroverlast ITC-terrein op

Rijnwoude, 30 augustus 2004

De gemeente Rijnwoude en het waterschap Wilck en Wiericke binden de strijd aan met de wateroverlast die geregeld ontstaat op het ITC-terrein in Hazerswoude-Dorp. Een gebied van 2,5 hectare weiland gaat dienen als waterberging: in natte tijden verandert de wei in een meer.

Het ITC-bedrijventerrein is medio jaren negentig aangelegd. Volgens de toen geldende normen is er maar drie procent open water aangelegd. Om ook in natte tijden het water snel te kunnen afvoeren, zou zes procent uit oppervlaktewater moeten bestaan.

Het waterschap heeft nu een stuk land ten zuiden van de Voorweg en ten noorden van het ITC-terrein voor 99 jaar kunnen pachten. Het land wordt enkele tientallen centimeters afgegraven, zodat overtollig regenwater het gebied kan bereiken. In de tijden dat het land niet voor waterberging nodig is, kan de eigenaar het voor eigen gebruik aanwenden.

De waterberging, die in het eerste kwartaal van volgend jaar wordt aangelegd, kost 200.000 euro. Het waterschap wilde dat de gemeente Rijnwoude de helft van de kosten voor haar rekening zou nemen. Maar burgemeester en wethouders vinden 50.000 euro genoeg. B en W merken op dat de gemeente conform het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) niet verplicht is om bij te dragen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.