Rijnwoude ruimt 93 graven in Koudekerk

Koudekerk, 27 augustus 2004

De gemeentelijke begraafplaats in Koudekerk aan den Rijn is zo goed als vol. Om te voorkomen dat er over een jaar niemand meer kan worden begraven, wil het gemeentebestuur van Rijnwoude 93 graven ruimen.

Volgens wethouder Uljee kan niet worden gewacht op het moment dat de aan de Hoogewaard gelegen begraafplaats is uitgebreid. Het adviesbureau Genius Loci doet in opdracht van de gemeente momenteel onderzoek. Voordat de uitbreiding is gerealiseerd, is de begraafplaats al lang vol.

Het ruimen kan niet zomaar. In Rijnwoude worden graven uitgegeven voor een periode van vijftien jaar. Dus alleen graven van voor 1990 komen voor ruiming in aanmerking. Het komt erop neer dat de gemeente de 93 graven die tussen 1970 en 1989 zijn uitgegeven, wil verwijderen.

Voordat het ruimen plaatsheeft, stelt de gemeente de nabestaanden op de hoogte. Als de adresgegevens niet bekend zijn, worden nabestaanden middels advertenties opgeroepen zich te melden. Rijnwoude houdt er rekening mee dat de provincie Zuid-Holland het ruimen uitstelt. Dat kan gebeuren, op voorstel van de regionale inspecteur voor de volksgezondheid, in het geval dat de stoffelijke overschotten nog niet helemaal zijn verteerd. Dit zou kunnen als overledenen zijn begraven in luchtdichte plastic hoezen of door een hoge grondwaterstand op het kerkhof. Voor het laatste is het college niet bang. Dat er doden in plastic hoezen zijn begraven, wordt niet uitgesloten.

Het college stelt de raad voor bijna 68.000 euro beschikbaar te stellen voor de ruiming. De ruiming komt maandag 6 september aan de orde in politiek, in een vergadering van de commissie ruimtelijke zaken.

Het bureau Genius Loci geeft op woensdag 8 september in de vergadering van de commissie welzijn een presentatie over hoe de begraafplaats kan worden uitgebreid, zodat er ook voor de langere termijn genoeg ruimte blijft.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.