Zwem niet in de Rijn! (anno 1954, donderdag 22 juli)

Hazerswoude/Koudekerk, 24 juli 2004

Zwem niet in de Rijn! Enige dagen geleden werden aan de Rijndijk te Hazerswoude en Koudekerk ongeveer 40 personen, in enkele gevallen hele gezinnen, plotseling ziek. Al spoedig bleek, dat men met parathypus te doen had, vermoedelijk (doch niet zeker) als gevolg van het nuttigen van bepaald voedsel.

Door de inspectie van de volksgezondheid en het hoofd van de keuringsdienst te Hazerswoude wordt een grondig onderzoek ingesteld naar de oorzaak van deze mogelijke voedselvergiftiging, doch daarbij doen zich thans nog zovele tegenstrijdige zaken voor, dat men vooralsnog in het onzekere verkeert.

De besmettelijke ziekte is thans weer zo goed als bedwongen, indien tenminste de voorgeschreven ontsmettingsmaatregelen en voorzorgen stipt in acht worden genomen. Een van de getroffen maatregelen is een ernstige waarschuwing van de burgemeester van Hazerswoude, niet te zwemmen of te baden in de Rijn of daarop uitlopende wateren.

Dit in verband met het feit dat de woningen, waarin de besmettelijke ziekte heeft geheerst, niet op een centrale riolering zijn aangesloten, doch het afval lozen in de Rijn en ander buitenwater. Zowel de persoonlijke gezondheid als de volksgezondheid lopen gevaar, indien deze ernstige waarschuwing in de wind zou worden geslagen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.