Fusie brandweerkorpsen Alkemade en Jacobswoude

Roelofarendsveen, 13 juli 2004

De brandweerkorpsen van Alkemade en Jacobswoude gaan fuseren. De commandanten van de twee korpsen gaan eind dit jaar en begin volgend jaar met pensioen en hebben voorgesteld samen één opvolger aan te stellen, die aan het hoofd van de gefuseerde organisatie komt te staan

De brandweerkorpsen van Alkemade en Jacobswoude gaan fuseren. De commandanten van de twee korpsen gaan eind dit jaar en begin volgend jaar met pensioen en hebben voorgesteld samen één opvolger aan te stellen, die aan het hoofd van de gefuseerde organisatie komt te staan. De Alkemadese brandweercommandant Gerard van Graas geeft aan dat de brandweervrijwilligers nog niet staan te juichen.

Van Graas stopt eind september met werken. Zijn collega in Jacobswoude, Wout van Leersum, zou er eigenlijk in april volgend jaar mee ophouden. De gemeenten Jacobswoude en Alkemade werken intensief samen en overwegen op termijn te fuseren. Om die reden zijn ook de brandweercommandanten en hun plaatsvervangers over samenwerking gaan praten. "Eigenlijk doen we allebei hetzelfde. Daarom pleiten wij voor een fusie met één nieuwe commandant na ons vertrek", zegt Van Graas.

De fusie kan in september of oktober ingaan. Mocht het doorgaan, dan is Van Leersum bereid tegelijk met Van Graas opzij te stappen om plaats te maken voor de nieuwe commandant. Van Graas meldt dat er al een opvolger op het oog is, die bij een van de korpsen werkt. "Er is iemand die capabel is". Hij wil nog niet zeggen wie dat is. Kees Vernooij, de plaatsvervangend commandant in Jacobswoude, is het in elk geval niet. Hij meldt in de nieuwste uitgave van de samenwerkingsnieuwsbrief van beide gemeenten dat het onduidelijk is of hij plaatsvervanger blijft, omdat het nog niet zeker is of die functie blijft bestaan onder de nieuwe commandant. In dat geval ligt het voor de hand dat de huidige plaatsvervanger in Alkemade, Hans Lippens, de leidende man wordt. Hij werkt nu bij de Regionale Brandweer Hollands-Midden. De nieuwe commandant komt in dienst van die organisatie.

Hoewel de korpsleiding het er roerend over eens is dat de fusie moet doorgaan, hikken de vrijwilligers er behoorlijk tegenaan. De commandanten willen dat de vijf posten in Rijpwetering, Kaag, Roelofarendsveen, Woubrugge en Leimuiden blijven bestaan. Die posten hebben elk hun eigen sfeer en cultuur. "De medewerkers zijn bang dat de autonomie van de posten wordt aangetast", zegt Van Graas. Volgens de korpsleiding is die vrees onterecht. Ook binnen de nu bestaande, kleinere korpsen heeft elke post zijn eigen cultuur en heerst er een zekere rivaliteit tussen hen. De korpsleiding vindt dat niet erg en wil juist dat dat blijft bestaan.

De commandanten blijven hierover de komende tijd in gesprek met de vrijwilligers. Van Graas gaat ervan uit dat de fusie uiteindelijk wel doorgaat. "Men moet er nog even aan wennen."

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.